Dosmitte

Ni av ti unge briter tenker nesten aldri på hivrisikoen og mange tror viruset kan smitte via dosetet. Slik tenker trolig også mange nordmenn.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

En BBC-undersøkelse blant 1.500 personer som presenteres samtidig som BBC og hivorganisasjonen Terrence Higgins Stiftelse lanserer en to måneders kampanje i Storbritannia for å øke bevisstheten rundt hiv og aids, viser en høy grad av uvitenhet blant britiske ungdommer, skriver nettsida Din Helse.

Generalsekretær Evy-Aina Røe i HivNorge er ikke overrasket og synes mangelen på kunnskap er skremmende. – Vi blir ofte spurt om hiv smitter ved å drikke av samme kaffekopp og sugerør og ved kyssing og ubeskyttet sex, sier hun.

Røe mener det er veldig skremmende når vi vet at mange unge i Norge ikke bruker kondom. – Verst tenkelige scenario er at vi får en boom av hivpositive ungdommer, sier Evy-Aina Røe. Hun legger til at det er et paradoks at mange unge tror hiv smitter på toalettet samtidig som man ikke bruker kondom for å beskytte seg.

Av de 1.500 britene som nylig ble spurt i undersøkelsen til BBC, svarte litt under halvparten at de trodde hiv kunne smitte via toalettseter, mens over halvparten trodde man kunne bli hivsmittet ved kyssing.

I aldersgruppen 16 til 24 år, svarte 9 av 10 at de sjelden eller aldri tenker på risikoen for hiv. 1 av 10 i samme aldersgruppe oppga at de ikke trodde de hadde noen risiko for å bli hiv-smittet.

Ifølge nettsida Din Side sier Genevieve Clark ved Terrence Higgins Stiftelse at funnene i undersøkelsen er bekymringsfulle og at det er svært viktig at kampanjer rettes mot unge. – Altfor mange unge forlater skolen uten å vite hvordan de beskytter seg mot hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier hun.

HivNorge er i ferd med å inngå et samarbeid med russen for 2008 for å opplyse en generasjon som vet lite om hiv og seksuell helse.

– Vi har også forsøkt å komme i kontakt med kunnskapsdepartementet om et mulig samarbeid med dem for å få til en bedre seksualundervising i skolen. Desverre har ikke departementet respondert på det, sier Røe.

 

 

 

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.