Eget bilag på verdens aidsdag

Karin Valvik er talsperson for kjærlighet og sex: Hun har valgt å stå frem med sin historie for å hjelpe andre kvinner som lever med hiv. I dag markeres verdens aidsdag med blant annet et eget bilag i Dagbladet.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Her i Norge kan vi like gjerne markere det som dagen vi snakker om hiv. Aids er ikke en realitet i Norge, med bakgrunn i den store suksesshistorien som hivmedisinering har vært de siste 20 årene.

Cirka 5000 mennesker i Norge lever med hiv, og medisinen de tar hver dag er så effektiv at de er smittefrie og de føder barn uten at smitte overføres mellom mor og barn. Mennesker som lever med hiv er kronikere, men lever ellers som alle andre og like lenge som alle andre. Men fremdeles er det mye stigma knyttet til det å leve med hiv. Det er den tause sykdommen som få snakker om og som ikke skaper de store overskriftene i mediene.

Og det er svært synd. Fordi dagens generasjon av unge vet lite om hvordan hiv smitter og hvordan det er å leve med hiv i dag. Mange sitter derfor med kunnskap som er basert på gamle myter og dermed kan det være vanskelig for mange å snakke om at de lever med hiv. Mange står også i fare for å smittes av hiv, fordi de ikke har kunnskap om at denne seksuelt overførbare sykdommen er som alle andre lignende sykdommer – den smitter ved ubeskyttet sex og den gjør ikke forskjell på folk. Så det må snakkes om. Derfor er vårt budskap under verdens aidsdag – «bryt tausheten».

Les også

schedule31.03.2025

→ En hilsen fra styreleder 

Først av alt vil jeg si tusen takk for tilliten. For to år siden, da jeg tok over ledervervet i HivNorge etter min forgjenger, Leif-Ove Hansen, tenkte jeg det var galskap å begi seg ut på dette. Jeg hadde ingen erfaring med å lede en organisasjon av dette kaliber, og jeg så med stor ærefrykt på å skulle fortsette i de enorme fotsporene til min forgjenger. 

schedule24.03.2025

→ Møter stengte dører og får ikke tilgang til behandling

Amerikanske og europeiske kutt i økonomisk bistand til global helse, har gjort at hundretusenvis av mennesker står uten livsnødvendig behandling for tuberkulose. Kuttene kan reversere flere tiårs arbeid med å bekjempe denne sykdommen.