Ekstravaganse og veldedighet

En av de mest prominente gjestene ved AIDS 2012-konferansen var Reginald Kenneth Dwight. Han strålte kanskje enda mer enn vår egen kronprinsesse Mette-Marit eller USAs utenriksminister Hillary Clinton.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Dwight, langt bedre kjent som Sir Elton John, har en lang karriere som homo- og hivaktivist. Han har hatt en egen evne til å gjøre utstrakt bruk av sitt nettverk av superrike artister, filmstjerner, kongelige og politikere i kombinasjon med kronerullingsevenementer av den mer ekstravagante sorten. Eksempelvis inviterer han årlig Hollywood-fiffen på en større middag han kaller ”The White Tie and Tiara Ball.” Det har han gjort siden slutten av 1990-tallet. I 2007, under det niende evenementet av denne sorten besto menyen av trøffelsufflé, filet mignon med hummer samt Knickerbocker Glory, en isdessert. Kuvertprisen ligger på 1.000 britiske pund og ulike former for effekter fra hans liv og sceneshows blir solgt under hammeren. Auksjonene resulterer i millionbeløp. Disse midlene – og mer til – har Elton John Aids Foundation brukt til hivarbeid i mer enn 55 land.

Elton Johns engasjement for hivsaken henger sammen med at han er personlig berørt. Han kom ut av skapet som homo i 1988, da han endelig fikk sagt det alle visste, nemlig at han var homo. Det hadde han ikke alltid vært. Etter et skandaleintervju i 1976 med det amerikanske rockemagasinet Rolling Stone der han ”innrømmet” å være biseksuell, giftet han seg i 1984 med Renate Blauel. Ekteskapet varte i tre år.

I denne perioden var han utslitt, ulykkelig og langt nede på grunn av stoffmisbruk. – Jeg skulle ha vært død, sa han blant annet i sin tale på konferansen i Washington. Der sa han også at det som reddet ham var kjærligheten, det at selv mennesker som han ikke engang kjente stilte opp for ham. Derfor markerte han også sterk motstand mot kriminalisering som forebyggende virkemiddel: – Et samfunn hindrer ikke hiv å spre seg ved å sperre hivpositive inne, sa han, det eneste vi oppnår er at de gjemmer seg og lar være å teste seg. Et samfunn blir ikke kvitt hiv ved å nekte mennesker tilgang på kondomer, uansett hva den katolske kirken måtte mene, sa rockestjernen til høylytt applaus fra salen. Og han fortsatte: – Et samfunn forebygger ikke hiv ved å fengsle homofile menn, dette er tross alt det 21. århundret.

Som homse ble han stående tett på hivepidemien og allerede i 1992 etablerte han sin Elton John AIDS Foundation. Freddie Mercury, sanger i gruppa Queen, døde i 1991. Vennen Ryan White døde samme år. White var en amerikansk tenåring som bidro sterkt til å endre Amerikas oppfatning av hvem som ble smittet av hiv. White var bløder og ble smittet gjennom blodoverføring som guttunge og måtte blant annet kjempe en hard kamp mot fordommer for i det hele tatt å få lov til å gå på skolen. Han døde som nittenåring samme år som Mercury. Elton John opptrådte i begravelsen. Disse erfaringene hadde han med seg da han i Washington sa at ”det er et virus som forårsaker hiv og aids, men det er ikke et virus som driver epidemien. Det er det hat, diskriminering og stigmatisering som gjør!”

Elton John og White var venner, men allerede før den nære vennenes død hadde artisten engasjert seg i hivsaken, for eksempel ga han ut hitsangen ”That’s what Friends are For” med blant andre Dionne Warwick i 1986. Inntektene fra denne hiten gikk til det amerikanske instituttet for aidsforskning. Elton John og partneren David Furnish – som han giftet seg med i 2005 – forsøkte i 2009 å adoptere en hivpositiv ukrainsk gutt, men ble nektet. Elton Johns høye alder og sivilstand ble oppgitt som årsak. Men både Elton John og Furnish har i ettertid slått fast at de ville fortsette å støtte Lev – den ukrainske gutten – og broren hans økonomisk, selv om de ikke fikk adoptere.

Elton John – som ble adlet av dronning Elisabeth i 1998 – har opplevd både selvforakt, om kokain- og alkoholproblemene på sytti- og åttitallet er noen målestokk – diskriminering og hivrelaterte tragedier på nært hold. Han har selv sagt at hans engasjement for hivsaken er en lidenskap.

Elton John Aids Foundation er etablert både i Storbritannia og USA med lignende programmer, men som to ulike organisasjoner. Hensikten er å forebygge hivsmitte, redusere stigmaet forbundet med hiv og aids og ivareta både rettigheter og livsmuligheter til mennesker som lever med hiv. Stiftelsen har i løpet av de 20 årene organisasjonen har eksistert rukket å bli en av de største og kanskje også mest effektive veldedighetsorganisasjonene på dette feltet i verden. Dette skyldes ikke minst Elton Johns bemerkelsesmessige evne til å skaffe seg økonomiske allierte og hans evne til å tiltrekke seg pengegaver fra pengesterke og høyt profilerte givere.

Sin posisjon og ikke minst formuen, som i 2011 ble anslått til rundt 195 millioner pund, kan Elton John takke sin musikalske begavelse for. Han debuterte med albumet ”Empty Sky” i 1969, mens det store gjennombruddet kom med albumene ”Honky Chateau” i 1972 og dobbeltalbumet ”Goodbye Yellow Brick Road” i 1973. Ikke minst bidro samarbeidet med tekstforfatteren Bernie Taupin til kvalitetshevningen på låtene Elton John gav ut.

Totalt har det blitt mer en 30 album, filmusikk og utallige sceneopptredener på de mest prestisjefylte arenaer. Og selv om kreativiteten har beveget seg i bølgedaler, så viser artisten som nå går i sitt 65. år, stadig ganske høy form.

Les også

schedule16.02.2024

→ Oppdaterte retningslinjer for hivbehandling

De nasjonale retningslinjene for oppfølging og behandling av hiv er oppdaterte og inneholder noen endringer fra 2023-utgaven. Injeksjonsbehandling, koinfeksjon med hepatitt B og vaksinering mot lungebetennelse er blant endringene som løftes frem.

schedule02.02.2024

→ Å bli eldre med hiv

—Det er fint at vi diskuterer temaet å bli eldre med hiv, da det sier noe om hvordan det medisinske bildet på hiv har endret seg. Nå retter vi fokus mot å leve lengre med livskvalitet, og ikke bare å overleve, slo overlege Birgitte Stiksrud fast under HivNorges temamøte om å bli eldre med hiv.