Elever
Hva gis av undervisning om hiv i skolene, undret stortingsrepresentant Karin Yrvin (A) seg. Hun la det fram i Stortingets spørretime, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen ga svar.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter:
labelEmner:
Skolen er den arenaen hvor opplæring om seksualitet, kropp og helse skal gis til alle barn og ungdom i Norge. Nordiske undersøkelser og kunnskapsoppsummeringer viser at kunnskap, og kommunikasjon om seksualitet er lite helhetlig og målrettet på de forhold som kan oppleves som vanskeligst å takle. Dette innebefatter seksuelt overførbare infeksjoner, herunder hiv og aids. Hva gis av hiv-undervisning i skolene? Dette var spørsmålet arbeiderpartirepresentant Karin Yrvin (bildet) stilte til kunnskapsministeren.
Svar fra Kristin Halvorsen:Ifølge et kompetansemål i faget naturfag, hovedområdet kropp og helse skal elevene etter 10. trinn kunne drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, ulik seksuell orientering, prevensjon, abort og seksuelt overførbare infeksjoner. Utdanningsdirektoratet la i 2009 fram ressursheftet ”Undervisning om seksualitet. Et ressurshefte for lærere i grunnopplæringen”.
Svar fra Kristin Halvorsen:
Ressursheftet er ment å fungere som en veiledning for lærere og helsesøstre om hvordan man kan ta opp sentrale temaer angående seksualitet og samliv og hvor det er relevant å belyse temaene inn i fag. I tillegg presenterer materialet problemstillinger og gir forslag til elevoppgaver. Målet er å gi lærerne veiledning slik at de kan gi en god seksualundervisning, og få fram gode diskusjoner og refleksjoner i klasserommet som bevisstgjør barn og ungdom. Ressursheftet tar utgangspunkt i alle relevante kompetansemål på 4., 7. og (det ovenfor nevnte) 10. årstrinn i Kunnskapsløftet som berører temaet seksualitet som etikk og seksualitet, kulturelle og religiøse normer, seksuell orientering, seksuell trakassering, seksuelle overgrep samt likestilling mellom kjønnene.
Temaet seksuelt overførbare infeksjoner er omtalt i ressursheftet, men det er bare de hyppigst forekommende typer infeksjoner i Norge som er nevnt spesielt. Hivinfeksjon er derfor ikke omtalt. Denne våren er ressursheftet under revidering. Man har i den forbindelse sett behovet for også å rette oppmerksomhet mot hivinfeksjon spesielt. Det er viktig at ungdom har tilstrekkelig informasjon om hiv og smittemåter for også å kunne beskytte seg mot denne seksuelt overførbare infeksjonen. Utdanningsdirektoratet har derfor i forbindelse med revideringen av ressursheftet vært i kontakt med organisasjonen HivNorge, og bedt dem om å lage utkast til tekst om hiv og aids som vil bli innarbeidet i den reviderte utgaven av ressursheftet. I tillegg vil Utdanningsdirektoratet legge ut en lenke til HivNorge på direktoratets nettsider.
Les også
schedule18.01.2023
→ Kaldt gufs fra fortiden
Dagen før vi markerer at det er 40 år siden den første aidsdiagnosen ble stilt i Norge, fikk vi igjen smake på fortidens irrasjonelle frykt og sensasjonslyst rundt hiv. HivNorge ble i går gjort oppmerksom på feilaktige rykter som florerer i sosiale medier, om at tre kvinner angivelig var smittet med hiv gjennom sprøytestikk på et utested i Oslo.
schedule18.01.2023
→ Da aids kom til Norge
40 år har gått siden den første personen fikk diagnosen aids i Norge. Da fantes det ingen behandling for hiv, og samfunnet var sterkt preget av mangel på kunnskap, smittefrykt, og sensasjonsjournalistikk i pressen.