En bør fra skuldrene mine

— Da jeg kom til konferansen var det som en bør falt av skuldrene mine, bryter Ronda Kristine Bekkevoll ut. — Det var ikke noe spørsmål om jeg lever med hiv, det var så naturlig.

scheduleOppdatert: 03.08.2022

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Ronda er styremedlem i HivNorge og en del av organisasjonens delegasjon til AIDS2022 i Montréal. Hun er delegasjonens yngste medlem og HivNorge tok en prat med henne over en bagel og en iskaffe for å høre hvordan hennes opplevelse av konferansen er. — Og menneskene i Montréal er så hyggelige, fortsetter Ronda. Jeg føler meg så trygg på å kunne fortelle at jeg er her på AIDS2022, og får ingen negative reaksjoner. Jeg opplever at Montréal er en veldig åpen og inkluderende by. Og siden Montréal er en fransk by i Nord-Amerika er det allerede noe om å tilhøre en minoritet, en opplevelse av et samfunn og et samhold, sier hun. 

Samhold og mangfold

— På konferansen hører vi alle til det samme samfunnet, jeg har en følelse av tilhørighet og et unikt samhold. Når jeg snakker med folk er vi opptatt av det samme og har mange av de samme erfaringene, selv om vi kommer fra helt forskjellige bakgrunner. Når jeg snakker med folk fra andre deler av verden forstår jeg at jeg er privilegert, men likevel har vi så mye til felles, og vi lærer av hverandre. Jeg møtte en mann fra Filipinene. Hvordan den organisasjonen han var med i jobbet, for eksempel med utsatte grupper, var så forskjellig fra det arbeidet vi gjør i HivNorge. De hadde helt andre problemer, men likevel kan vi lære så mye av dem, blant annet at de har et veldig intenst engasjement. Men så snakket jeg med en fra Wales, og de hadde veldig like utfordringer som det vi har i Norge. 

— Selv om jeg ser at det er mange land der det er store problemer, og det er klart at i mange land har covid ført til tilbakeslag i kampen mot hiv og aids, er jeg mest optimist, sier Ronda. — Det er så mange teknologiske fremskritt og mye ny kunnskap – det er teknologien og vitenskapen som kommer til å hjelpe oss med å finne løsninger. Men det er en stor bredde i utfordringene, det har jeg lært på konferansen. Men samtidig er det imponerende hvordan de finner løsninger. For eksempel hvordan de klarer å sikre både PrEP og behandling til de som trenger det i Ukraina, under krigen. Jeg blir optimist på menneskehetens vegne når jeg ser hva de får til.  

— Jeg tror samholdet blant alle oss som er opptatt av spørsmål knyttet til hiv og aids er det aller viktigste, avslutter Ronda, før hun legger til, «samhold og mangfold».

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.