camera_altFOTO: HivNorge
En ettermiddag med Michel Sidibé
Michel Sidibé, den øverste lederen for UNAIDS, har vært på norgesbesøk. I løpet av visitten organiserte HivNorge mandag 24. mars et miniseminar med sivilt samfunn og representanter for norske myndigheter hvor rettighetsbasert tilnærming til hiv og aids var temaet. Det ble et interessant møte.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Olav André Manum
labelEmner:
I sin innledning la Sidibé stor vekt på at den fremgangen vi har sett på hiv- og aids-feltet har kommet nettopp på grunn av at aktivister på ulike nivåer hadde krevd sine rettigheter og samarbeidet med sivilt samfunn. – Vi risikerer å tape alt det vi har oppnådd om vi undergraver den rettighetsbaserte tilnærmingen til hivepidemien, sa Sidibé blant annet og viste som eksempel til truslene verdens lhbt-befolkning står overfor, i land som Uganda, Nigeria, India og Russland.
Sidibé pekte også på kampen for å gjøre hivmedisinene tilgjengelig for mennesker i den tredje verden baserte seg på en menneskerettighets-argumentasjon, og kampen for å bedre bevilgningene både til hivforebygging og behandling verden over, likeså.
– De marginaliserte populasjonene i samfunnets ytterkant har vært kraften som har vært med på å forandre samfunnet og gjøre kampen mot hiv til en suksess, fortsatte Sidibé. Samtidig minnet han oss om at kampen mot hiv fremdeles ikke er vunnet og at en rettighetsbasert tankegang fremdeles må ligge til grunn for det arbeidet som må gjøres. – Vi har klart å få 12 millioner mennesker på behandling verden over, sa han. – Samtidig er det fremdeles 18 millioner som står i kø for å få denne behandlingen, understreket han og la til at deres rett til behandling må sikres gjennom et bredt samarbeid mellom myndigheter, sivilt samfunn og menneskerettsforkjempere.
– Men aids er langt fra over, understreket han videre og at ny fremgang bare kan komme gjennom samarbeid, sosial rettferdighet og like muligheter for alle. Blant de mest utsatte og sårbare pekte UNAIDS øverste leder på lhbt-befolkningen verden over, sexarbeidere og migranter. – Det vi trenger er en verdensomspennende forsikring om helse- og behandlingstilbud til alle, sa han, i stedet ser vi at utelukkelsen av enkelte grupper stadig brer om seg.
Blant representantene for sivilt samfunn slo Anette Remme fra Sex og Politikk et slag for jenters og kvinners rettigheter, men understreket samtidig at menn og gutter måtte bevisstgjøres og trekkes med i dette arbeidet. Jan Bjarne Sødal fra LLH fortalte om et prosjekt blant religiøse ledere i Øst-Afrika hvor disse hadde fått kunnskaper nok til å endre sine holdninger overfor lhbt-befolkningen fra utstøtelse og marginalisering til inkludering, mens HivNorges nestleder Leif-Ove Hansen la vekt på HivNorges bidrag til hivdebatten her til lands.
Og på spørsmål fra HivNorge om hvilke råd han ville gi den norske utenriksministeren, som han skulle møte rett etter møtet med sivilt samfunn, om vårt lands straffebud for hivsmitte, svarte Sidibé at man måtte harmonisere den nasjonale lovgivningen og politikken med UNAIDS standarder. – Det er nemlig det utenriksministeren forventer av Uganda i spørsmålene rundt lhbt-spørsmålet, sa Sidibé.
Les også
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.
schedule21.11.2024
→ Ta ansvar for din egen helse!
Ta ansvar for din egen helse, var det desidert viktigste budskapet til forsamlingen på HivNorges temamøte om mannshelse, i anledning Den internasjonale mannsdagen 19. november.