En farligere variant av mpox er funnet i DR Kongo 

Mpox, eller tidligere apekopper, var ukjent for de fleste av oss i Norge frem til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022, som særlig rammet menn som har sex med menn (msm) som hadde vært på store fester for msm, og msm som har flere seksualpartnere.  

scheduleOppdatert: 27.06.2024

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Mpox, eller tidligere apekopper, var ukjent for de fleste av oss i Norge frem til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022, som særlig rammet menn som har sex med menn (msm) som hadde vært på store fester for msm, og msm som har flere seksualpartnere.  

Tidligere smittet mpox stort sett bare fra dyr til mennesker, men for en del år siden oppsto en variant som også smitter mellom mennesker, og det var denne som førte til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022. Helsevesenet i mange land var raske med å tilby koppevaksine, som også virker mot mpox, og det tilbudet kom etter hvert i gang i Norge også. I Norge er det først og fremst msm som lever med hiv og msm som er særlig utsatt for smitte gjennom å ha flere seksualpartnere som får tilbudet. Vaksinen er fortsatt tilgjengelig gjennom noen kommuner, og i vår ble det kjent at det var et utbrudd blant msm i Stockholm.  

BBC melder nå at en mer aggressiv variant av mpox smitter mellom mennesker i DR Kongo, og det er ingen grunn til ikke å tro at denne varianten også kan spre seg til Europa. Den nye varianten smitter først og fremst gjennom seksuell kontakt, men kan kanskje også smitte ved hudkontakt, melder BBC.  

-Det er viktig at alle som er i risikogruppene kontakter kommunen der de bor og ber om vaksine, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. – De som bor i Oslo kan kontakte kommunens vaksinesenter i Nydalen og bestille time for vaksine. 

-Hvis kommunen din ikke har dette tilbudet, kontakt gjerne oss i HivNorge for veiledning, sier Anne-Karin Kolstad.  

Les også

schedule27.06.2025

→ Skeives helse – et globalt anliggende? 

Retten til helse er en grunnleggende menneskerettighet som skal gjelde for alle, uansett bakgrunn. Det er imidlertid et stort spørsmål om hvor tilgjengelig helsehjelpen man har rett på er for utsatte grupper i våre samfunn.

schedule25.06.2025

→ Norge gir 10 milliarder kroner til global helse

Norge gir 10 milliarder kroner til vaksinealliansen Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, skriver regjeringen i en pressemelding. Norge er dermed det første landet til å annonsere sin støtte til Det globale fondet for perioden 2026-2028.