En farligere variant av mpox er funnet i DR Kongo 

Mpox, eller tidligere apekopper, var ukjent for de fleste av oss i Norge frem til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022, som særlig rammet menn som har sex med menn (msm) som hadde vært på store fester for msm, og msm som har flere seksualpartnere.  

scheduleOppdatert: 27.06.2024

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Mpox, eller tidligere apekopper, var ukjent for de fleste av oss i Norge frem til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022, som særlig rammet menn som har sex med menn (msm) som hadde vært på store fester for msm, og msm som har flere seksualpartnere.  

Tidligere smittet mpox stort sett bare fra dyr til mennesker, men for en del år siden oppsto en variant som også smitter mellom mennesker, og det var denne som førte til utbruddet i Europa og Nord-Amerika i 2022. Helsevesenet i mange land var raske med å tilby koppevaksine, som også virker mot mpox, og det tilbudet kom etter hvert i gang i Norge også. I Norge er det først og fremst msm som lever med hiv og msm som er særlig utsatt for smitte gjennom å ha flere seksualpartnere som får tilbudet. Vaksinen er fortsatt tilgjengelig gjennom noen kommuner, og i vår ble det kjent at det var et utbrudd blant msm i Stockholm.  

BBC melder nå at en mer aggressiv variant av mpox smitter mellom mennesker i DR Kongo, og det er ingen grunn til ikke å tro at denne varianten også kan spre seg til Europa. Den nye varianten smitter først og fremst gjennom seksuell kontakt, men kan kanskje også smitte ved hudkontakt, melder BBC.  

-Det er viktig at alle som er i risikogruppene kontakter kommunen der de bor og ber om vaksine, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. – De som bor i Oslo kan kontakte kommunens vaksinesenter i Nydalen og bestille time for vaksine. 

-Hvis kommunen din ikke har dette tilbudet, kontakt gjerne oss i HivNorge for veiledning, sier Anne-Karin Kolstad.  

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.