En helbredende kur for hiv?  

– There ain’t no cure for love, synger Leonard Cohen, og selv om vi har effektive medisiner som sikrer at mennesker som lever med hiv ikke blir syke og ikke kan smitte andre, finnes det foreløpig ikke noen helbredende kur for hiv. Eller finnes det?  

scheduleOppdatert: 22.07.2024

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

På AIDS 2024 i München arrangerte foreningen Deutsche AIDS Gesellschaft en samtale med Marc Franke, som en gang hadde hiv, men ikke har det lenger. Marc, mannen som tidligere har vært kjent som «The Düsseldorf Patient», er blant et fåtall mennesker som faktisk er helbredet fra hiv, og ikke lenger trenger å ta medisiner.  

Dette er dog ikke en vidunderbehandling som kan rulles ut til alle de av oss som lever med hiv. Marc fikk stamcelletransplantasjon, fra en donor som har en bestemt genvariant, CCR5Δ32/Δ32, en genvariant som gjør at kroppen kontrollerer hiv. Transplantasjonen var helt nødvendig for å redde hans liv da han fikk AML, akutt myelogen leukemi, som ikke lot seg behandle med cellegift.  

Vi hørte fra Marcs lege, Björn-Erik Ole Jensen, som forklarte hvordan en slik transplantasjon virker, og hvorfor det ikke er aktuelt å gi behandlingen til andre enn de som trenger det for å overleve kreft. Men han fortalte også om spennende ny forskning innen immunterapi, antistoffer og genterapi, og håpet at vi om 5-10 år ser en vei mot en kur – en helbredende behandling for hiv. Eller kanskje ikke. Uansett mente han at det var viktig å fortsette forskningen.  

Marc Franke fortalte med humor og nærhet om sin egen reise, om hivdiagnosen, kreftdiagnosen i 2013 og kjærligheten som han fant med Ingo mens han lå kreftsyk på sykehuset. Han fortalte også om alle prøvelsene med sviktende immunforsvar og 3 ½ år som sykmeldt, utenfor arbeidslivet, til dels med daglige sykehusbesøk og ofte med dårlig helse. Stamcelletransplantasjon krever at immunforsvaret reduseres til et minimum, for at ikke de nye stamcellene skal støtes ut av kroppen igjen, som de fremmedlegemer de er.  

Marc fikk selv bestemme om han skulle vente med stamcellebehandlingen til man fant en kompatibel donor med genvarianten som gjør at man kan bli helbredet fra hiv eller om man skulle velge den første kompatible donoren. Marc valgte å vente.  

På spørsmål fra salen fortalte han at å bli helbredet fra hiv var en bivirkning, noe som ikke fikk betydning ved siden av det store, at han ble frisk fra en aggressiv kreftsykdom. Marc var velmedisinert allerede før han ble kreftsyk, og det eneste virkelige problemet han opplevde med hiv var stigma.  

Gjennom donasjonen, fortalte Marc, fikk han en ny søster, Anna fra Leverkusen, som hadde donert stamcellene han fikk. I Tyskland kan man få opplyst hvem som er donor, og Marc og Anna er blitt viktige mennesker i hverandres liv.  

– Mange som lever med hiv som blir eldre har ventet lenge på en helbredende behandling, kanskje lenge nok til at håpet har minsket. Men nye hivpositive kommer til, hver dag, og vi er alle i samme båt, og har alle det samme ønsket, sier HivNorges styremedlem Jacob Hermansen, som deltok på seminaret.  

– Vi som er blitt eldre med hiv må ikke ta håpet fra ungdommen, konstaterer han. – Marc Franke har et tydelig budskap: Kjemp, og kjemp hardt mot stigma, frem til den helbredende kuren kommer. Kampen gir oss alle POWER til å elske den vi elsker, uansett status. 

Det er bare 7 mennesker det er kjent at er blitt helbredet helt av hiv gjennom stamcellebehandling. Det er ikke mange blant alle de 39 millionene mennesker man regner med at lever med hiv i verden i dag. Og alle er blitt helbredet som en bivirkning av en kostbar og svært krevende behandling av en kreftsykdom.  

Og fordi det ikke finnes noen «cure for love» er det fint å høre Marc Franke fortelle om hvordan kjærligheten mellom ham og Ingo hjalp ham gjennom kreftsykdommen i 2013. Nå er de gift og har fått Motte, en irsk setter.   

Les også

schedule06.11.2024

→ Liten tro på fremtidens eldreomsorg

En spørreundersøkelse om eldreomsorgen i Norge avslører at 48% av de spurte ikke tror at eldreomsorgen vil kunne ivareta dem på en god måte. Norges Institusjon for menneskerettigheter (NIM) roper nå varsko om ivaretakelse av rettigheter til hjelpetrengende eldre i Norge. 

schedule22.10.2024

→ Mpox-utbrudd i Oslo

HivNorge er gjort kjent med det er oppdaget tre tilfeller av mpox i Oslo. Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober. Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg.