Et byråkratisk pennestrøk og vipps var driftsgrunnlaget borte

Helsedirektoratet foreslår å fjerne driftstilskuddet til HivNorge, Aksept og Helseutvalget.

scheduleOppdatert: 13.08.2024

createForfatter: Kirkens Bymisjon, Aksept/Helseutvalget/HivNorge

labelEmner:

Innlegget er publisert i Dagens Medisin

Forekomsten av seksuelle infeksjoner som hiv, syfilis, gonoré og klamydia øker faretruende. Folkehelseinstituttet er sterkt bekymret. Det er vi også. Helsedirektoratets virker derimot mindre bekymret og foreslår å strupe driftstøtten til tre organisasjoner som jobber med seksuell helse.

For å lykkes trenger vi forutsigbarhet og reell dialog.

Det hele er ganske underlig.

Øyvind Jørgensen, virksomhetsleder Kirkens Bymisjon, Aksept Oslo

Et byråkratisk pennestrøk og vipps var driftsgrunnlaget borte 

På tampen av en fantastisk Pride-måned kom Helsedirektoratet med sine forslag til ny strategi og nytt regelverk for tilskudd til seksuell helse. Vi ble mildt sagt overrasket.

Direktoratet benytter anledningen til å foreslå å fjerne det forskriftsfestede årlige driftstilskuddet til HivNorge, Aksept og Helseutvalget. Konsekvensen er at driftsgrunnlaget til våre tre organisasjoner forsvinner med et pennestrøk. 

Forstår direktoratet konsekvensene? 

Vi undrer oss. Forstår Helsedirektoratet de samlede konsekvensene av forslaget slik det nå ligger?

Rolf Angeltvedt, daglig leder Helseutvalget. Foto: Alexandra Gjerlaugsen

I Norge har vi lang tradisjon for samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og ideelle organisasjoner. Ikke minst innen seksuell helse. Det trenger vi også. Men for å lykkes trenger vi forutsigbarhet og reell dialog. I en situasjon der smittetallene skyter i været er konsekvensen, om forslaget blir stående, at tilbudet til personer som lever med hiv og andre kjønnssykdommer får sine tilbud vesentlig redusert allerede fra 1. januar 2025.

Helsedirektoratets forslag fjerner med dette det langsiktige arbeidet for smittevern, testing, informasjonsarbeid og helhetlig ivaretakelse av alle mennesker som lever med hiv.

Det offentlige er avhengig av sivile aktører 

Det offentlige helse- og rettighetstilbudet når ikke ut til alle som lever med hiv eller er i risiko for å bli smittet med hiv, personer som opplever stigma knyttet til hiv, eller at de tilhører en minoritet som skeive eller migranter. Om organisasjonene ikke kan opprettholde tilbud til disse målgruppene, vil vi også i Norge få personer som står uten reelt tilbud, og som får forverret pasientsikkerhet og levekår. 

Anne-Karin Kolstad, Generalsekretær HivNorge

Ignorerer egen evaluering 

Helsedirektoratet bestilte i 2021 en evaluering fra Proba samfunnsanalyse av tilskuddsordningene for seksuell helse og forebygging av blant annet hiv. Der var det mange gode anbefalinger for å styrke dette arbeidet. Proba anbefalte konkret at sentrale aktører på feltet måtte sikres forutsigbarhet gjennom årlige driftsmidler for å ivareta viktig kompetanse. 

Proba anbefalte også å slå sammen de to tilskuddsordningene vi har i dag til en felles ordning, med forutsetning om at en ny ordning ivaretar både det brede seksuell helse-feltet og det spesifikke arbeidet med hiv og seksuelt overførbare sykdommer. Helsedirektoratet går for en sammenslåing, som er bra, men fjerning av mulighet for driftstilskudd viser en klar nedprioritering av det sistnevnte arbeidet.

Kort sagt virker det som om denne evalueringen er helt tilsidesatt i direktoratets arbeid.

Annonse kun for helsepersonell

Langsiktighet er nøkkelen 

Vi støtter behovet for en ny, helhetlig plan for seksuell helse-feltet, men det konkrete forslaget er skivebom. Etter høringen er det spesielt fire ting vi mener direktoratet må endre:

  1. Øremerking av midler til prioriterte tilbud som retter seg mot sårbare grupper 
  2. Mer langsiktighet gjennom flerårige tilskudd til større aktører 
  3. Tydeligere prioritering av målgrupper 
  4. Grundigere faglig vurdering av dagens utfordringer på feltet 

Vi har gjort store fremskritt på forebygging og behandling av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner i Norge, men det betyr ikke at vi kan slappe av. Grunnen til at man kan leve lenge og godt med hiv og andre tidligere livsfarlige sykdommer, er det viktige og møysommelige arbeidet som gjøres hver dag. Blant annet av organisasjonene som nå mister driftsgrunnlaget. Det bør Helsedirektoratet ta på alvor når de reviderer forslagene sine. Ellers bør politikerne ta grep.

Les også

schedule14.08.2024

→ Møt HivNorges nye rådgiver

5. august begynte Evgeniya Khoroltseva som ny rådgiver i HivNorge. Bli litt bedre kjent med henne her.

schedule13.08.2024

→ Et byråkratisk pennestrøk og vipps var driftsgrunnlaget borte

Helsedirektoratet foreslår å fjerne driftstilskuddet til HivNorge, Aksept og Helseutvalget.