camera_altFoto: Carlos Jasso/AFP-NTB
Ett håndtrykk som utfordret
I det vi i dag markerer 25 år siden prinsesse Dianas død ønsker HivNorge å sette fokus på hvor mye hennes engasjement og medmenneskelighet endret stigma relatert til hiv og aids og hvor viktig dette har vært i kampen mot epidemien.
scheduleOppdatert: 31.08.2022
createForfatter: Guro Sørensen
labelEmner:
I 1987, da aids-epidemien var på det mest intense, under åpningen av en sykehusavdeling som var spesialisert for hiv- og aids-pasienter i London, ga prinsesse Diana håndtrykk og klemmer til personer som var diagnostisert med aids. Med slik handling og ord markerte hun ovenfor media og verden at det ikke er farlig å omgås mennesker som lever med hiv. Hun viste alle at hiv ikke kan smitte ved hverdagslige aktivitet og samvær. Dianas handlinger var ikke bare for å gi en beskjed til omverdenen, hun hadde også et personlig engasjement og besøkte ofte sykehus for å tilbringe tid med personer med aids. Gjennom 90-årene engasjerte prinsessen seg i kampen mot hiv/aids aktivt både i England og i andre deler av verden.
Engasjementet til prinsesse Diana var viktig i kampen mot stigma og diskriminering av mennesker som lever med hiv. Mye har endret seg i kampen mot hiv siden 90-tallet, men det er fortsatt mange som opplever stigma og diskriminering relatert til hiv, også i Norge. At forbilder og offentlige personer benytter media til å utfordre fordommer og bryte ned stigma, er viktig for å bedre livskvaliteten til mennesker som lever med hiv. Prinsesse Dianas engasjement vil bli husket, og hun vil fortsette å være et forbilde i hiv/aids-arbeidet.
Les også
schedule22.11.2024
→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen
På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.
schedule21.11.2024
→ Ta ansvar for din egen helse!
Ta ansvar for din egen helse, var det desidert viktigste budskapet til forsamlingen på HivNorges temamøte om mannshelse, i anledning Den internasjonale mannsdagen 19. november.