Europeisk testuke for hiv og hepatitt

22.-29. november arrangeres det europeisk testuke for hiv og hepatitter. Kampanjen retter fokus på økt testing og de helsemessige fordelene ved tidlig testing og diagnostisering.

scheduleOppdatert: 26.11.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Europeisk testing week engasjerer organisasjoner og aktører i hele Europa. Kampanjen ble opprinnelig arrangert en gang i året, i uken før verdens aidsdag. De siste årene har det også blitt arrangert en vårlig europeisk testuke.

Tidlig og hyppig testing er sett på som en av de viktigste redskapene i å begrense spredning av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

Alle som har vært i en risikosituasjon for å bli smittet med hiv, hepatitter eller andre seksuelt overførbare infeksjoner anbefales å ta en test. Ved å avdekke en diagnose tidlig vil man forebygge at andre også kan bli smittet, og man kan begynne raskt med behandling.

Testing for såkalt allmennfarlige smittsomme sykdommer er kostnadsfritt hvis man har vært i en risikosituasjon. I Norge kan man teste seg hos fastlegen, eller man kan benytte andre tjenester som Minuttesten, Sjekkpunkt hos Helseutvalget eller ved Olafiaklinikken i Oslo. En oversikt over andre steder som også tilbyr testing for hiv kan du finne på denne siden.

Les også

schedule09.05.2025

→ Noen å snakke med?

Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.

schedule08.05.2025

→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?

Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.