Femidom
Det er knapt noe prevensjonsmiddel som høster mer negativ omtale enn kvinnekondomet. På en pressekonferanse i Washington i dag gikk blant annet organisasjonen Center for Health and Gender Equality til felts mot disse mytene.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Olav André Manum (tekst og foto)
labelEmner:
CHANGE hevdet at kvinnekondomer er myndiggjørende, at de fremmer lyst og klargjør kvinnekroppen for sex, at det er et effektivt middel kvinner kan bruk for å hindre hivsmitte. Paneldeltagerne hevdet sågar at kvinnekondomet også kunne brukes under analsex mellom menn.
– Det er på tide å sprenge mytene om kvinnekondomet en gang for alle, sa Mary Beth Hastings fra CHANGE, og tok tak i dem en etter en:
Produsentene hevder at kvinnene ikke vil ha dem. Det er feil. Kvinner ønsker å bruke kvinnekondom fordi det fungerer myndiggjørende. Gjennom å bruke kvinnekondomet har de større kontroll over egen kropp og egenseksualitet og de reduserer smitterisikoen for begge parter.Kvinnekondom ødelegger lysten for menn og menn vil ikke bruke det. Det er ikke menn som skal bruke det, det er kvinner. Det menn ikke vil bruke er det tradisjonelle kondomet. Menn merker ofte ikke engang at kvinnen har satt inn et kvinnekondom.Kvinnekondomet reduserer den seksuelle nytelsen. Både Hastings og de øvrige paneldeltagerne hevdet at dette var en patriarkalsk myte som opprettholder redselen for kvinners seksualitet. Flere av paneldeltagerne forklarte tvert i mot at om de satte inn kondomet på forhånd, forberedte kroppen deres seg på sex og økte nytelsen for begge partnerne.Kvinnekondomet reduserer den seksuelle appetitten. Tvert i mot hevdet en av panelistene, Alice Welbourn. Da hun ble diagnostisert med hiv i 1992 trodde hun at hennes sexliv var over. Kvinnekondomet har gitt henne selvtillit nok til å fortsette å nyte seksuallivet sitt sammen med mannen.Kvinnekondomet er uappetittelig og en lystdreper. Nei, sa blant andre Carol Nawina Nyjirenda og Donté Smith. Lærer man seg noen enkle grep, så øker kondomet lystfølelse. Blant annet kan ringen i enden av kondomet brukes til å stimulere klitoris og øke lysten eller den kan brukes som en kukring for mannen og holde på ereksjonen.
Produsentene hevder at kvinnene ikke vil ha dem. Det er feil. Kvinner ønsker å bruke kvinnekondom fordi det fungerer myndiggjørende. Gjennom å bruke kvinnekondomet har de større kontroll over egen kropp og egenseksualitet og de reduserer smitterisikoen for begge parter.
Kvinnekondom ødelegger lysten for menn og menn vil ikke bruke det. Det er ikke menn som skal bruke det, det er kvinner. Det menn ikke vil bruke er det tradisjonelle kondomet. Menn merker ofte ikke engang at kvinnen har satt inn et kvinnekondom.
Kvinnekondomet reduserer den seksuelle nytelsen. Både Hastings og de øvrige paneldeltagerne hevdet at dette var en patriarkalsk myte som opprettholder redselen for kvinners seksualitet. Flere av paneldeltagerne forklarte tvert i mot at om de satte inn kondomet på forhånd, forberedte kroppen deres seg på sex og økte nytelsen for begge partnerne.
Kvinnekondomet reduserer den seksuelle appetitten. Tvert i mot hevdet en av panelistene, Alice Welbourn. Da hun ble diagnostisert med hiv i 1992 trodde hun at hennes sexliv var over. Kvinnekondomet har gitt henne selvtillit nok til å fortsette å nyte seksuallivet sitt sammen med mannen.
Kvinnekondomet er uappetittelig og en lystdreper. Nei, sa blant andre Carol Nawina Nyjirenda og Donté Smith. Lærer man seg noen enkle grep, så øker kondomet lystfølelse. Blant annet kan ringen i enden av kondomet brukes til å stimulere klitoris og øke lysten eller den kan brukes som en kukring for mannen og holde på ereksjonen.
Donté Smith, en homse og hivaktivist fra Chicago, etterlyste også en markedsføring som nettopp la vekt på nytelsen og gleden ved å bruke kvinnekondomet. Det vil øke både kunnskapen om og bruken av kondomet, mente han. Nyjirenda understreket at kvinnekondomet ikke bare var for kvinner i tredje verden, men for kvinner over alt, ikke minst unge hivpositive kvinner som ønsker å fortsette å nyte sex, samtidig som de beskytter både seg selv og sine partnere. For kondomet beskytter jo også mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.
CHANGE har dessuten satt i gang en stor kampanje for å øke kunnskapen om kvinnekondomet og dets muligheter. Det gjør de ved å skape verdens lengste sammenhengende kjede av papirdukker som alle har en påskrift fra individuelle menn og kvinner som krever lettere tilgjengelighet av dette produktet.
Det så ut som de skulle klare det. Jeg skrev på en dukke, og håper at en rekke andre norske deltagere på AIDS 2012 gjør det samme.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.