Folket
Forskningsstiftelsen Fafos undersøkelse om holdninger til hiv Fortsatt farlig å kysse? som kom tidligere i år, inneholder en rekke opplysninger som viser hvor Norge som samfunn møter de største utfordringer når fordommene mot hiv skal brytes ned, ikke minst gjelder dette i arbeidslivet.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Olav André Manum
labelEmner:
Nesten alle respondentene er enige i at hivpositive skal ha muligheten til å delta i arbeidslivet på lik linje med andre. Men, og det er et stort men, 60 prosent mener en hivpositiv bør være forpliktet til å informere arbeidsgiver om sin hivstatus.
Dette kan ha sammenheng med at 50 prosent av dem er helt eller delvis enige i at hivpositive må finne seg i at arbeidsgiver tilrettelegger og endrer arbeidsoppgavene til den enkelte for å beskytte de øvrige ansatte på arbeidsplassen.
Videre sier så mange som en av tre at det er ok at hivpositive passer barn, så lenge det ikke er respondentenes egne barn! Seks prosent av respondentene mente at en hivpositiv ikke burde jobbe i barnehage. Sju prosent svarer at han eller hun ikke kunne jobbe som kokk, 12 prosent mente at hivpositive ikke bør ha stilling som tannlege, 10 prosent synes ikke de bør være ambulansepersonell og hele en av tre mener hivpositive ikke bør ha stilling som lege eller sykepleier.
Forestillingene om at hiv smitter ved sosial kontakt lever med andre ord i store deler av befolkningen.
Les også
schedule17.07.2025
→ PrEP beskytter mot hiv – men hvorfor er det så vanskelig å få tak i?
Siden innføringen av den hivforebyggende behandlingen PrEP i Norge i 2017, har den vært et av våre viktigste verktøy i arbeidet med å redusere nye hivtilfeller. Likevel er det fremdeles altfor vanskelig å få tak i PrEP for mange. HivNorge jobber for at flere skal få enklere og raskere tilgang, uavhengig av hvor i landet de bor eller hvem de er.
schedule10.07.2025
→ Ny hivmedisin sikres til lav- og mellominntektsland
Det globale fondet har signert en tilgangsavtale med produsenten Gilead for å gi tilgang til Lenacapavir for PrEP til lav- og mellominntektsland.