Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning

Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.

scheduleOppdatert: 21.01.2025

createForfatter: Halvor Frihagen

labelEmner:

Endringene departementet foreslår er et ledd i oppfølgingen av Varselutvalgets rapport «Fra varsel til læring og forbedring», og innebærer blant annet å slå sammen dagens to varselordninger til én ny meldeordning. Et sentralt punkt i forslaget er at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) skal legges ned som selvstendig organ, og at ansvaret for oppfølging av alvorlige hendelser samles hos Statens helsetilsyn og statsforvalterne. Virksomheter i helse- og omsorgstjenesten vil bli pålagt å melde alvorlige hendelser til statsforvalteren, som skal veilede og støtte virksomhetene i deres pasientsikkerhetsarbeid. Formålet med den nye ordningen er ifølge departementet å bidra til bedre læring og forbedring på tvers av tjenestene.

HivNorges høringssvar:

HivNorge vil takke for muligheten til å delta på denne høringen. HivNorge er den eneste pasient- og brukerorganisasjonen for mennesker som lever med hiv og vi engasjerer oss både i hivforebygging, bistand til mennesker som lever med hiv og politisk påvirkningsarbeid. 

HivNorge mener at formålet med endringene, en bredere tilnærming til oppfølging av uønskede hendelser og at det skal være trygt å melde, mer systematisk læring og forbedring og færre pasientskader er gode og viktige mål. 

HivNorge er imidlertid skeptisk til om endringene vil oppnå disse formålene. 

Vi kan slutte oss til Sivilombudets høringssvar og deres begrunnelse for at det bevares en tosporet ordning, der både Helsetilsynets kontroll med sanksjonsmuligheter og UKOMs kontroll uten slik sanksjon, utfyller hverandre og sikrer både ansvar og læring. Vi slutter oss også til bekymringen som Sivilombudet uttrykker når det gjelder hendelser der flere virksomheter er involvert i samme hendelsesforløp, og bekymringen for kapasitetsproblemer hos Statsforvalterne. 

Vi vil også peke på at pasienter og pårørende fortsatt må ha mulighet til å varsle, og at det legges til rette for at de kan gjøre dette på en enkel og trygg måte. 


Du kan lese høringsbrevet og alle publiserte høringssvar her.

Les også

schedule21.02.2025

→ Du kan reservere deg mot sykehusenes felles journalsystem

I gamle dager var pasientjournaler på papir, og den ene legen visste ikke hva den andre legen gjorde. Etter hvert fikk sykehusene elektroniske journalsystemer, og nå har vi gått enda lenger - nå har sykehusene felles journalsystem, DIPS. Dette kan du reservere deg mot.

schedule14.02.2025

→ Uro i USA påvirker ikke tilgangen til hivlegemidler i Norge 

Vi lever i en urolig verden, og både i redaktørstyrte medier og i sosiale medier ser vi bekymring knyttet til toll og handelskrig. I tillegg ser vi at USA gjør kutt i bistand, slik at mange mennesker mister tilgangen til hivlegemidlene sine.