camera_altFoto: Det Norske Teater
Fortell meg om aids
Som vi alle vet, er kjennskap til historien det beste virkemiddelet for at den ikke skal gjenta seg. Ikke for å skamme seg. Ikke for å beklage. Men fordi historien om aids sier noe om oss som samfunn og fellesskap. Få med deg premieresamtalen, ledet av Unge Høyres Ola Svenneby, som nettopp ønsker og blir fortalt om aids.
I forbindelse med premieren på Berre verdas undergang, har Det Norske Teatret invitert lederen i Unge Høgre, Ola Svenneby, til å lede samtalen med samme tittel som kronikken han skrev for halvannet år siden, Fortell meg om aids. Gjennom et panel med stor breddekunnskap, vil kunnskapen om hvordan hiv og aids preget Norge generelt, og spesielt hvordan det har og fortsatt preger det skeive miljøet, bli fortalt.
Svenneby spør panelet om å fortelle om de som døde, de som overlevde og de som gravla egne barn, uten venner til stede. Aids er en sykdom få unge vet mye om, og det de vet er ofte basert på feilinformasjon og frykt, og hva de har sett gjennom underholdningsfilmer og tv-serier. Lederen av Unge Høyre ønsker å forstå mer, og han inviterer derfor tre panelister, som vil gi et godt utgangspunkt for en samtale som kan belyse en underkommunisert del av norgeshistorien.
I panelet sitter NRK-profil Per Sundnes, fotograf Fin Serck-Hanssen og Per Miljeteig, langtidsoverlevende med hiv og tidligere styreleder av HivNorge. Ved å dele erfaringer fra det skeive miljøet på 80 og 90-tallet, håper vi å lære mer om hvordan storsamfunnet Norge håndterte aidsepidemien, og hvordan denne historien kan gi oss lærdom i hvordan vi var og hvem vi ikke ønsker å være i dag.
Premieresamtalen er en del av Det Norske Teaters innstas i Skeivt kulturår, og samtalen vil bli etterfulgt av premiere på teaterstykket Berre verdas undergang, et stykke av og om Jean-Luc Lagarce, en fransk dramatiker som døde av aids, 38 år gammel på 90-tallet. Stykket tar opp problematikk knytt til det å være homofil på 80-talet og tabuen knyttet til hiv og aids.
Premieresamtalen får du med deg fredag 25. november klokken 18.30 på Det Norske Teater. Inngang er gratis.
Foto: Det Norske Teater
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.