camera_altFoto: Deon Black/unsplash.com
Forventet økning i gonoré og syfilis
Folkehelseinstituttet offentliggjør i dag 2017-tallene for gonoré- og syfilistilfeller her i landet. Tallene viser en stigende tendens, som den også gjør i resten av Europa og i USA. Vi må tilbake til 70-tallet for å finne like mange syfilistilfeller som det ble oppdaget i fjor.
Det er særlig i gruppen menn som har sex med menn (msm) at økningen i gonoré er stor. Økningen fra året før var på over femti prosent, fra 598 tilfeller i 2016 til 905 i 2017. Over seksti prosent av alle tilfellene av gonoré er registrert i hovedstaden. Men også i Hordaland og Sør-Trøndelag var det en markant øning. Omtrent hver fjerde ble smittet i utlandet, de aller fleste i Tyskland og Spania. Personer født i Norge utgjorde den største gruppen. Siden 2006 er antall registrerte gonorétilfeller økt med nesten 600 prosent.
Det ble meldt i alt 223 tilfeller av syfilis i fjor, hvorav homoseksuell smitte utgjorde nesten åtti prosent. Halvparten av smittetilfellene er hjemmehørende i Oslo.
Folkehelseinstituttet sier i sin rapport at økningen følger en internasjonalt trend med kraftig økning av gonoré i vestlige land. Gonoréforekomsten i befolkningen er nå så stor at det kan forventes en økende tendens også i årene som kommer, heter det i uttalelsen fra Folkehelsa. Økningen kan også skyldes en økende testfrekvens i befolkningen, særlig blant msm.

Forventet økning sier styreleder Leif-Ove Hansen. [Foto: Reidar Engesbak/Blikk]
Les også
schedule27.09.2023
→ PrEP på agendaen
Som en del Fast Track Cities 2023-konferansen i Amsterdam har HivNorge deltatt på flere foredrag og erfaringsutvekslinger om den hiv-forebyggende behandlingen PrEP. PrEP er et viktig og aktuelt tema under konferansen, siden introduksjonen av PrEP har bidratt til stor reduksjon av nye hivtilfeller globalt.
schedule26.09.2023
→ Fast Track Cities 2023-konferansen er i gang
Fagpersoner, aktivister og berørte på hivfeltet er samlet for å dele erfaringer, presentere forskningsresultater og for å styrke det internasjonale nettverket. – Arbeidet for å ende hivepidemien er ikke bare medisinsk, i dag er den største utfordringen stigmaet og de sosiale belastningene relatert til hiv, forteller Amsterdams ordfører.