Fra én til to piller om dagen

Sykehusinnkjøp anbefaler at hivpositive på vellykket behandling skal bytte fra én pille om dagen til en kombinasjon av to piller. Det er resultatet av anbudsrunden. Styreleder Leif-Ove Hansen er sterkt kritisk til dette og mener dette tar oss ti år tilbake i tid.

scheduleOppdatert: 27.08.2018

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Sykehusinnkjøp anbefaler at hivpositive på vellykket behandling skal bytte fra én pille om dagen til en kombinasjon av to piller. Det er resultatet av anbudsrunden. Styreleder Leif-Ove Hansen er sterkt kritisk til dette og mener dette tar oss ti år tilbake i tid.

Resultatet av anbudsrunden er blitt gjort kjent i dag etter at Dagens Medisin har bedt om innsyn i anbudsrunden. Opprinnelig skulle dette offentliggjøres i månedsskiftet august/september. Her går det fram at den anbefalte medisineringen skal bestå av de to kombinasjonspillene darunavir/kobicistat (Rezolsta) og emtiricibatin/tenofovirdisoproksil. – Her virker det som om det kun er tatt økonomiske hensyn, og ikke medisinske, sier styreleder Hansen.

I anbefalingene heter det at «dersom den rimeligste kombinasjonen ikke kan brukes av medisinske årsaker, skal det begrunnes i pasientens journal». I så fall skal legene følge en rangering over legemiddelkombinasjoner, som er gjort på bakgrunn av pris. På denne rangeringen er det først som tiendevalg at et enkeltpilleregime står oppført. – HivNorge vil oppfordre medlemmene sine til å argumentere for å få fortsette på dagens behandling, dersom de mener dette fungerer godt.

Ifølge en artikkel i Dagens Medisin forventer Sykehusinnkjøp HF å spare 65 millioner kroner på anbudsrunden. I Dagens Medisin sier seksjonsoverlege Bente Magny Bergersen ved Infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus, og som sitter i spesialistgruppen for anbudskonkurransen, at hun tror rundt 40 prosent av pasienten kommer til å bytte i løpet av perioden. Hun mener ifølge Dagens Medisin at de fleste pasientene har forståelse for at de må ta et samfunnsansvar for å få prisene ned.

 

Les pressemelding fra HivNorge

Artikkel i Dagens Medisin: HivNorge advarer

Artikkel i Dagens Medisin: Anbefaler å bytte hivpasienter over på to-tablett-regime

 

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.