Fra positiv til positiv

FOFAhelseinformasjon har laget fem informasjonsfilmer rettet mot nydiagnostiserte hvor hivpositive forteller om å være positiv positiv. — Målet er at man skal kunne se at det går fint an å leve med hiv, sier en av initiativtakerne Tore Holte Follestad.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

FOFAhelseinformasjon består av sexolog Tore Holte Follestad og daglig leder i Nye Pluss Kim Fangen. — Både Kim og jeg har over lang tid møtt hivpositive som i ulik grad har vært åpne om sin status. Noen har ikke fortalt det til noen nesten, mens andre er så åpne det kan bli. Vi tenkte at det kunne være en god ide å lage et kurs eller en nettressurs som hivpositive kunne bruke på nett når det måtte passe en og i tillegg kunne plukke de temaene som en var interessert i der og da, forteller Follestad. — Prosjektet er tenkt å være positive som snakker til andre positive om hvordan det er å leve med diagnosen. Målet er at en skal kunne se at det går fint an å leve med hiv, hvor viktig det er å begynne på medisiner, knytte kontakter med andre som lever med hiv og komme i kontakt med miljø som Aksept, HivNorge og Nye Pluss.

I filmene møter vi fem hivpositive, deriblant HivNorges styreleder Leif-Ove Hansen. Filmene er blitt til i samarbeid med blant andre HivNorge, Aksept, Nye Pluss, Sex og samfunn, Leve med hiv Bergen og Aksept og mestring i Trondheim.

— Vi tenker at filmene kan bli benyttet av både personer som lever med hiv, av fagfolk som skal møte personer som lever med hiv, skoler, organisasjoner, naboer, venner og familie. På den måten kan en få tatt bort myter og la de som lever med infeksjonen være stemmene som blir hørt, avslutter Follestad.

Fra positiv til positiv

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.