Fremdels grunn til bekymring

Antallet nydiagnostiserte hivtilfeller i Norge gir fremdeles grunn til bekymring. For heteroseksuelt smittede personer, smittet mens de var bosatt i Norge, har vi fått det høyeste tallet noensinne.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

den siste MSIS-rapporten

Tilbakegangen skyldes imidlertid først og fremst at det er påvist et lavere antall innvandrere som ble smittet før de kom til Norge. Når det gjelder personer smittet i Norge gir situasjonen fremdeles grunn til bekymring: For heteroseksuelt smittede personer, smittet mens de var bosatt i Norge, har vi fått det høyeste tallet noensinne. Totalt ble det påvist 157 nye tilfeller av heteroseksuelt smittede i fjor, 57 av dem var smittet mens bosatt i Norge.

Homoseksuelt smittedeAntallet homoseksuelt smittede holder seg urovekkende høyt, ifølge Folkehelsa. I fjor ble det registrert 85 nye tilfeller blant menn som har sex med menn (MSM) i Norge. Det er en nedgang på tre fra året før. Folkehelsa karakteriserer derfor situasjonen for denne gruppen som uforandret og med vedvarende høye smittetall.

Homoseksuelt smittede

70 prosent av alle smittetilfellene siden 1995 blant MSM har skjedd i Norge. Oslo dominerer som smittested, 76 prosent er smittet i hovedstaden. Men også andelen av hivpositive innvandrere øker i denne gruppen. 30 personer med innvandrerbakgrunn fikk påvist hiv i fjor, et flertall (18) smittet mens de var i Norge. 69 av de nydiagnostiserte i denne gruppen ble smittet gjennom tilfeldig og/eller anonym sex.

Heteroseksuelt smittedeFolkehelsa slår også fast at et stort flertall av heteroseksuelt smittede som oppholder seg i Norge er av utenlandsk opprinnelse.

Heteroseksuelt smittede

57 personer (37 menn og 20 kvinner) ble i fjor smittet mens de var i Norge. Dette er en klar økning fra tidligere år og det høyeste tallet noensinne. Ti av fjorårets nydiagnostiserte kvinner og 30 av mennene har norsk bakgrunn.

De fleste kvinner smittes av sin faste partner, mens de fleste heteroseksuelt smittede menn smittes i utlandet, med Thailand som det viktigste smittestedet.

Forekomsten av hiv blant stoffbrukere holder seg på et lavt nivå. I fjor fikk 11 mennesker påvist hiv i denne gruppen.

Totalt er det pr 31.12.2010 diagnostisert 4.627 hivpositive i Norge.

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.