Mennesker som lever med hiv får ikke tilstrekkelig psykisk helsehjelp ved depressive symptomer  

Ifølge en fersk studie fra Oslo universitetssykehus, ble det avdekket at en del som lever med hiv har tegn på moderat og alvorlig depresjon. Mange mangler også adekvat oppfølging.

scheduleOppdatert: 07.12.2022

createForfatter: Einar Seierstad

labelEmner:

Studien, som er publisert i Sykepleien, ble utført av sykepleier Lise Sørsvang, infeksjonsmedisinerne Bente Bergersen og Synne Jenum, ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Depressive symptomer kan oppleves forskjellig fra person til person. Man kan kjenne seg nedstemt, tiltaksløs, sliten og at det er lite som gir glede. Depresjon påvirker livskvaliteten, og for de av oss som lever med hiv kan det også påvirker hvor godt man følger opp behandlingen sin. Det er derfor viktig å søke hjelp for plagene man opplever.  

Når man lever med hiv, og sliter med psykiske problemer på grunn av hivdiagnosen, har man krav på å få dekket utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog. Dette gjelder for psykologer med driftsavtale. Det vil si at man må bli henvist fra fastlegen sin, og ventetiden avhenger av hvor man bor i landet. Det finnes ulike støttetilbud man kan oppsøke mens man venter på å få time hos psykolog.  

Om du trenger noen å snakke med er du hjertelig velkommen til å kontakte oss i HivNorge for en prat, enten på telefon, eller komme innom kontoret vårt i drop in-tiden. Vi kan ikke gi terapi eller behandling, men vi kan gi støtte, råd og veiledning slik at man får den hjelpen man trenger.

Telefon: 21 31 45 80

Vi har drop-in på tirsdager, onsdager og torsdager fra 9-15.

E-post: post (at) hivnorge.no

Besøksadresse:
Rosenkrantz’ gate 4
0159 Oslo

Inngang mellom Røør og Eilefs Landhandleri i Oslo Regnbuegate. Nærmeste trikkeholdeplass er Tinghuset med trikkerutene 17, 18 eller 19. Nærmeste t-banestasjon er Stortinget.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.