Mennesker som lever med hiv får ikke tilstrekkelig psykisk helsehjelp ved depressive symptomer  

Ifølge en fersk studie fra Oslo universitetssykehus, ble det avdekket at en del som lever med hiv har tegn på moderat og alvorlig depresjon. Mange mangler også adekvat oppfølging.

scheduleOppdatert: 07.12.2022

createForfatter: Einar Seierstad

labelEmner:

Studien, som er publisert i Sykepleien, ble utført av sykepleier Lise Sørsvang, infeksjonsmedisinerne Bente Bergersen og Synne Jenum, ved infeksjonsmedisinsk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Depressive symptomer kan oppleves forskjellig fra person til person. Man kan kjenne seg nedstemt, tiltaksløs, sliten og at det er lite som gir glede. Depresjon påvirker livskvaliteten, og for de av oss som lever med hiv kan det også påvirker hvor godt man følger opp behandlingen sin. Det er derfor viktig å søke hjelp for plagene man opplever.  

Når man lever med hiv, og sliter med psykiske problemer på grunn av hivdiagnosen, har man krav på å få dekket utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog. Dette gjelder for psykologer med driftsavtale. Det vil si at man må bli henvist fra fastlegen sin, og ventetiden avhenger av hvor man bor i landet. Det finnes ulike støttetilbud man kan oppsøke mens man venter på å få time hos psykolog.  

Om du trenger noen å snakke med er du hjertelig velkommen til å kontakte oss i HivNorge for en prat, enten på telefon, eller komme innom kontoret vårt i drop in-tiden. Vi kan ikke gi terapi eller behandling, men vi kan gi støtte, råd og veiledning slik at man får den hjelpen man trenger.

Telefon: 21 31 45 80

Vi har drop-in på tirsdager, onsdager og torsdager fra 9-15.

E-post: post (at) hivnorge.no

Besøksadresse:
Rosenkrantz’ gate 4
0159 Oslo

Inngang mellom Røør og Eilefs Landhandleri i Oslo Regnbuegate. Nærmeste trikkeholdeplass er Tinghuset med trikkerutene 17, 18 eller 19. Nærmeste t-banestasjon er Stortinget.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.