Georg Petersen til minne

I dag er det minnestund og urnebisettelse for Georg Petersen på Vestre Gravlund i Oslo. Selv om han langt fra var alene, er hans innsats for å begrense spredingen av hiv i Norge vanskelig å overvurdere. Under et USA-opphold tidlig på åttitallet så han hvordan en ukjent sykdom herjet og drepte i homomiljøene i amerikanske storbyer. Dette var før noen visste med sikkerhet at sykdommen skyldtes et virus.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Anne-Karin Kolstad, generalsekretær.

labelEmner:

Georg Petersen tok med seg disse observasjonene hjem til Norge og startet opplysningsarbeidet i homofile miljøer her til lands, først og fremst gjennom det som den gangen het Det norske Forbundet av 1948. Det var også i DNF-48 at han i samarbeid med en rekke andre startet Helseutvalget for homofile i 1983. Her var han en av de aller første til å sette homosex på den offentlige dagsordenen, og en av de første til å formidle at homofile selv gjennom å ta ansvar for egen helse og egen seksualitet, kunne bidra til å begrense epidemien og dødstallene.

Det var ikke nødvendigvis en lett oppgave. På et tidspunkt da mange homofile følte seg undertrykt, ja, sågar forfulgt, ble seksualiteten et fristed et sted å hente styrke og livsglede. Å skulle begrense denne opplevdes av mange som enda en innsnevring av livsutfoldelsen.

Svaret var å legge vekt på de positive sidene ved seksualiteten, på alt man fremdeles kunne gjøre uten frykt og uten skam. I denne perioden skjedde det noe underlig i norsk offentlighet, homoseksualitet forvandlet seg fra noe man ikke snakket om, noe bare fordervete mennesker drev med, til å bli en ressurs for livskvalitet og sunn livsutfoldelse for enkelte mennesker. Georg Petersen var med på å endre den offentlige dagsordenen om homoseksualitet og leverte på denne måten et viktig bidrag til likestillingsarbeidet for homofile og lesbiske.

Gjennom også å anbefale kondom ved analsex og ved å anbefale homofile ikke å gi blod, bidro Georg Petersen gjennom Helseutvalget til å endre bildet av homofile i norsk offentlighet og hos norske myndigheter. Der fordommene før hadde sett en gjeng ustyrlige og uansvarlige hedonister, sto nå en gruppe ansvarlige og ressurssterke mennesker myndighetene kunne samarbeide med gjennom interesseorganisasjonene for homofile og lesbiske. Også dette var et vesentlig bidrag til å drive likestillingsarbeidet fremover.

Hiv og aids kom til å prege Georg Petersens yrkesaktive liv. Etter Helseutvalget for homofile ble han avdelingsoverlege for Oslo Helseråds avdeling for tiltak mot aids frem til 1988, deretter sto den internasjonale arenaen for tur: Han jobbet blant annet som Verdens Helseorganisasjons sin stedlige representant i Kambodsja og Indonesia. Han ble pensjonist i 2007 og bodde i sine siste år på Bali.

Både i norsk og internasjonal sammenheng leverte Georg Petersen et stort arbeide for å begrense hivepidemien. HivNorge ønsker i egenskap av hivpositives interesseorganisasjon i Norge å uttrykke sin respekt for det arbeidet Georg Petersen har gjort.

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær.

Les også

schedule24.06.2022

→ Bli med HivNorge i paraden på lørdag

I Spikersuppa i Oslo sentrum er det i disse dager et yrende folkeliv. — Vi i HivNorge har gledet oss lenge til å endelig markere Pride i Oslo igjen. Vi gleder spesielt til paraden på lørdag, og håper mange vil gå sammen med oss, inviterer HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

schedule22.06.2022

→ Oslo har blitt en Fast Track City

Mandag denne uken signerte Oslo kommune avtalen om å bli en Fast Track City (FTC), det vil si en av byene i verden som forplikter seg til å nå UNAIDS sitt mål for å overvinne hivepidemien innen 2030. Helsebyråd Robert Steen innledet seremonien med å snakke litt om bakgrunnen til at Oslo ønsker å bli en del av dette arbeidet.