Globale fond

Styret i Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria har besluttet å ikke holde styremøter eller komitemøter i land som har innreiserestriksjoner for hivpositive.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Det globale fondet mot aids, tuberkolose og malaria besluttet på styremøte i byen Kunming i Kina i går at det i framtida ikke vil holde styremøter i land som har innreiserestriksjoner for hivpositive eller hvor hivstatus må oppgis i visumsøknaden. Det kan også bety at fondet har holdt sitt siste møte i Kina, da kineserne 1. september i år strammet inn visumreglene og nå spør alle om hivstatus i søknadsskjemaet.

Styremedlem i HivNorge, Anne-Marie Helland fra Kirkens Nødhjelp, deltar på møtet og forteller i en e-post at regelen ble vedtatt mot USAs stemme. USA stemte imidlertid sammen med alle andre for et annet vedtak som innebærer at fondet skal sette ned en arbeidsgruppe som skal jobbe for å eliminere alle reiserestriksjoner for hivpositive.

Arbeidsgruppen skal blant annet kartlegge alle lands restriksjoner og kategoriserer disse, slik at man kan finne og foreslå konkrete løsninger for hvert land. De skal også få stablet på beina en internasjonal kampanje med stor medieprofil for å rette søkelyset på dette. Arbeidsgruppen skal ledes av Unaids-sjefen Peter Piot.

Les også

schedule31.01.2025

→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på

Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.

schedule31.01.2025

→ Vi vil gjerne høre fra deg

HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.