camera_altViiV
Grønt lys for langtidsvirkende PrEP
Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har gitt medisinselskapet GSK markedsføringstillatelse for langtidsvirkende PrEP i Europa, både som injeksjon og som tabletter. – Denne behandlingen er fortsatt kostbar, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge, og hun tror den kun vil tilbys et fåtall.
Foto: ViiV
Det er GSKs hivspesialiserte datterselskap, ViiV Healthcare, som har mottatt en anbefaling om markedsføringstillatelse fra EMA for deres langtidsvirkende cabotegravir-injeksjoner og tabletter ifølge en pressemelding fra GlaxoSmithKline (GSK). Cabotegravir er en oral medisin som tidligere har blitt brukt som behandling for hivinfeksjon. Denne nye godkjennelsen vil tillate bruk av cabotegravir som hivforebyggende behandling – såkalt PrEP (preeksponeringsprofylakse). Inntil nylig var PrEP bare tilgjengelig i pilleform. Cabotegravir, solgt under merkenavnet Apretude, er det første langtidsvirkende injiserbare alternativet til PrEP. Det er allerede godkjent for bruk i flere land, inkludert USA, Australia og Brasil.
Generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier HivNorge er kjent med at PrEP som injeksjon ligger til vurdering hos Nye Metoder og vil bli behandlet i Beslutningsforum. – Hvis den godkjennes i Norge tror vi at den kun vil tilbys et fåtall. Det vil nok bli for personer som ikke kan nyttiggjøre seg tablettbehandling og personer som reiser til land der det er vanskelig å ta med seg medisinen, sier generalsekretæren. – Dette er nok fordi behandling enn så lenge koster for mye. Mitt håp er at flere legemiddelselskap kommer på banen og at prisen på injeksjonsbehandling for PrEP blir billig nok til at en større andel kan benytte behandlingen. Håpet er en sprøyte hvert halvår.
Beslutningen om å godkjenne cabotegravir som en hivforebyggende medisin ble basert på resultater fra en klinisk studie kalt HPTN 083. Studien involverte nærmere 4 600 deltakere fra over 40 forskjellige land. Resultatene viste at cabotegravir var svært effektivt i å forebygge hiv hos både menn og transkvinner som har sex med menn.
Ifølge GSK vil denne nye behandlingen være en alternativ løsning for mennesker som ønsker å beskytte seg mot hiv. I dag er det hovedsakelig bruk av emtricitabin/tenofovir disoproxil fumarat (også kjent som Truvada) som er tilgjengelig for denne typen forebygging. Cabotegravir vil utvide valgmulighetene og gi større fleksibilitet for personer som er utsatt for risiko for å bli smittet med hiv.
Les også:
Legemiddelindustrien: GSK får grønt lys for sin HIV-forebyggingsmedisin i Europa
Health Talk: GSK får grønt lys for sin HIV-forebyggingsmedisin i Europa
Les også
schedule31.01.2025
→ — Vi har verktøyene, det er pengene og politikken det står på
Norge skal delta på den 68. sesjonen av FNs narkotikakommisjon (CND) i Wien i mars, hvor temaene narkotikapolitikk og skadereduksjon står på agendaen. I forkant av dette inviterte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sivilt samfunn til dialogmøte. HivNorge deltok og understreket at politisk vilje, tilstrekkelig finansiering og samarbeid med sivil sektor om effektive skadereduksjonsprogrammer er nødvendig for å sikre sårbare grupper.
schedule31.01.2025
→ Vi vil gjerne høre fra deg
HivNorge har de siste to årene vært i dialog med Den Norske Kirke (DNK) gjennom preses, biskop Olav Fykse Tveit, og Kirkerådet. Bakgrunnen er en intern prosess i DNK om hvordan de møtte hiv- og aidsepidemien på 80- og 90-tallet. I den anledning har vi i HivNorge vært opptatt av at DNK skal vite hva de faktisk bør be om unnskyldning for.