Hemmeligheter er intimitetens valuta

— Vi har brutt tausheten om hiv i dag, innledet Leif-Ove Hansen med da han åpnet seminaret på Litteraturhuset på verdens aidsdag. For nettopp å bryte tausheten om hiv var årets verdens aidsdagskampanje, og Frank Warren, mannen bak postsecret.com holdt en fullsatt sal i sin hule hånd da han tok oss med på en reise inn i hemmelighetenes verden.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

HivNorge, i samarbeid med Helsedirektoratet, inviterte til seminar om hiv, arbeidsliv og hemmeligheter på verdens aidsdag. Resultatene fra en undersøkelse om hiv og arbeidsliv ble lagt frem på seminaret, og ble debattert av representanter fra LO, Helsedirektoratet og ledere i organisasjoner på hivfeltet.

— Mitt navn er Frank og jeg samler på hemmeligheter, fortalte Warren. Fra hele verden får han tilsendt hemmeligheter på hjemmelagde postkort. — Hver dag bestemmer vi oss for hva vi gjør med våre hemmeligheter. Om vi gjemmer dem dypt inni oss, et sted hvor ingen kan nå dem og hvor de plager oss. Eller om vi deler dem med andre.

Warren legger ut hemmelighetene han mottar på bloggen postsecret.com. I begynnelsen hadde han som mål å samle hundre hemmeligheter. Men stadig flere sendte postkort til Warren og stadig flere besøkte siden hans. Nå har han over en halv million postkort. Kortene er stilt ut på Smithsonian-museet i Washington.

I got tested on Worlds aids day to give moral support to a friend who was really nervous.His test was negative.Mine was positive.I am so scared.

I got tested on Worlds aids day to give moral support to a friend who was really nervous.

Intimitetens valutaHemmeligheter er intimitetens valuta, ifølge Warren. Hvis man deler en hemmelighet inviterer man den andre til også å dele en. — Hemmeligheter kan brukes til å komme nærmere de mennesker jeg bryr meg mest om. Og gjennom å dele våre følelser før de blir for overveldende, kan vi faktisk redde liv, sa Warren. Det er noe med hemmeligheter som gjør at vi føler oss alene, at det er en vegg mellom oss og andre. Deler vi den, blir den som en bro til andre. Vi er så knyttet til hemmelighetene våre at vi tror at vi er alene om dem. Men deler vi dem, vil vi se at andre også har samme hemmeligheter.

Intimitetens valuta

Og å dele en hemmelighet kan fjerne stigma, fortalte Warren. En jente som hadde overlevd et selvmordforsøk, viste ansiktet sitt og delte sin hemmelighet via Warrens blogg. På denne måten fjernet hun stigmaet knyttet til selvmord.

— At man kan leve gode liv med hiv, må deles, stadfester Warren. — slik at andre kan dele sin hemmelighet om hiv.

Les også

schedule05.12.2023

→ Norge kan bidra til å stoppe den globale AIDS-pandemien ved å støtte lokalsamfunnene i frontlinjen

Verden har en fantastisk mulighet. Den kan få slutt på aids-pandemien som en trussel mot folkehelsen innen 2030. Å styrke investeringene i aidsresponsen vil også fremme jenters og kvinners rettigheter og myndiggjøring, menneskerettighetene til LHBTQI-personer og global helse. Norges internasjonale bistand er avgjørende for å sikre at dette lykkes.

schedule24.11.2023

→ Mangel på Genvoya

Genvoya, et av legemidlene som behandler hiv, er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. Pasienter som benytter seg av denne behandlingen anbefales derfor å bytte til andre behandlingsalternativer.