Henkidommen

Tirsdag 30. september er det 20 år siden Høyesterett avsa dom i den såkalte Henkisaken. Den slår fast at hivstatus ikke er saklig grunn for oppsigelse og får stor prinsipiell betydning.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Henki Hauge Karlsen var den første som offentlig sto fram som hivpositiv her i landet gjennom en lang kamp for å få tilbake jobben han ble oppsagt fra fordi han hadde hiv. Han hadde vært ansatt som bartender ved Papillon, en pianobar i Fredrikstad, et halvt års tid og fikk sparken da han fortalte sjefen at han hadde testet positiv på en hivtest.

Henki kontaktet advokat Tor Erling Staff som tok saken. Den gikk helt til Høyesterett, og den endelige dommen falt fredag 30. september 1988.

Dette var en stor seier for Henki og for alle andre hivpositive. Norges høyeste domstol hadde slått fast at en hivpositiv har samme rettigheter i arbeidslivet som alle andre, og at ingen kan jobben ta fra ham eller henne på grunn av hivstatus alene.

Les mer om Henki på følgende sider:

Full seier i Høyesterett

Les også

schedule09.05.2025

→ Noen å snakke med?

Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.

schedule08.05.2025

→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?

Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.