Henkidommen

Tirsdag 30. september er det 20 år siden Høyesterett avsa dom i den såkalte Henkisaken. Den slår fast at hivstatus ikke er saklig grunn for oppsigelse og får stor prinsipiell betydning.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Henki Hauge Karlsen var den første som offentlig sto fram som hivpositiv her i landet gjennom en lang kamp for å få tilbake jobben han ble oppsagt fra fordi han hadde hiv. Han hadde vært ansatt som bartender ved Papillon, en pianobar i Fredrikstad, et halvt års tid og fikk sparken da han fortalte sjefen at han hadde testet positiv på en hivtest.

Henki kontaktet advokat Tor Erling Staff som tok saken. Den gikk helt til Høyesterett, og den endelige dommen falt fredag 30. september 1988.

Dette var en stor seier for Henki og for alle andre hivpositive. Norges høyeste domstol hadde slått fast at en hivpositiv har samme rettigheter i arbeidslivet som alle andre, og at ingen kan jobben ta fra ham eller henne på grunn av hivstatus alene.

Les mer om Henki på følgende sider:

Full seier i Høyesterett

Les også

schedule23.03.2023

→ Nytt styre i HivNorge

Årsmøtet i HivNorge som ble avholdt 23. mars, valgte nytt styre og ny styreleder. Leif-Ove Hansen overlater stafettpinnen til Roger Dybedahl.

schedule15.03.2023

→ Årsrapporten over seksuelt overførbare infeksjoner er klar

Folkehelseinstituttet lanserte i dag sin årlige rapport om overvåkning over seksuelt overførbare sykdommer i Norge. Dette inkluderer en oversikt over hivsituasjonen i Norge i 2022. Effektive tiltak som tidlig diagnostikk, vellykket hivbehandling og den hivforebyggende behandlingen PrEP, har resultert i et lavt antall personer som er smittet i Norge, med en nedgang på 80% de siste ti årene.