Historie
Etter at den første hivpositive ble diagnostisert for 25 år siden er på tide å få norsk hivhistorie inn mellom to permer. Journalist Olav André Manum vil presentere sitt manus til Pax forlag til sommeren.
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Av Arne Walderhaug
labelEmner:
Det er første gang det gis ut en slik bok. – Det er svært viktig at vi får skrevet ned historien om hiv i Norge, sier generalsekretær Evy-Aina Røe. – Dette gjelder både organisasjonsmessig og mer generelt om hiv i de årene vi har hatt kjennskap til viruset her i landet.
Forfatteren, Olav André Manum (bildet), er allerede godt i gang med intervjuer og research. – Det er et omfattende gravearbeide, sier Manum til hivnorge.no. – Med få unntak har hivpositive stort sett alltid vært usynlige i samfunnet, og dette vil jeg også forsøke å få fram i denne boken, sier forfatteren. – Jeg kommer også til å se på hvordan organisasjonene Pluss og Landsforeningen mot Aids, og nå HivNorge har påvirket hivdebatten i årenes løp. Og i denne sammenhengen er det viktig å intervjue mennesker både innenfor og utenfor organisasjonen.
Medlemmer og andre som mener å ha viktig kunnskap om dette oppfordres til å ta kontakt med HivNorge, slik at det er mulig å få belyst hele bredden i det som har skjedd opp gjennom årene. Boka er planlagt utgitt på Pax forlag, og hele prosjektet er gjort mulig med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord, Helsedirektoratet og Barne- og likestillingsdepartementet.
Les også
schedule03.12.2024
→ Har vi viljen til å eliminere hiv og aids?
Det lever rundt 40 millioner mennesker med hiv i verden, ifølge UNAIDS. Majoriteten av dem tar hivmedisiner – medisiner som både redder liv og som fjerner risikoen for at andre kan bli smittet med hiv. Men 9,3 millioner har ikke tilgang til disse medisinene. Dette til tross for at det har eksistert effektiv hivbehandling i snart 30 år. Og dermed dør mange fortsatt av andre smittsomme sykdommer som tuberkulose, helt unødvendig!
schedule02.12.2024
→ Plussprisen 2024 går til Mathew
Under markeringen av verdens aidsdag søndag 1. desember, ble Plussprisen delt ut for første gang siden 2021. Årets pris går til Mathew for hans engasjement og utrettelige innsats for mennesker som lever med hiv, samt for å redusere stigma og øke kunnskap i samfunnet.