Hiv og legemidler: Hva bør du vite?

Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.

scheduleOppdatert: 08.05.2025

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Utviklingen av stadig nye, bedre og mer effektive hivmedisiner, har ført til at disse nå har færre interaksjoner med andre medisiner enn tidligere. Interaksjoner innebærer at hivmedisinene eller andre legemidler påvirker hverandre på en måte som gjør at de enten virker svakere, sterkere enn ønsket, eller får endret virkemåte – noe som kan redusere effekten av behandlingen eller øke risikoen for bivirkninger.

Samtidig har det oppstått nye utfordringer knyttet til legemiddelbruk, i takt med at mennesker som lever med hiv lever lenger og får bedre helse. Eldre som lever med hiv bruker ofte flere legemidler samtidig, noe som kalles polyfarmasi. Mange bruker også kosttilskudd og andre naturmidler. Både leger og tannleger kan skrive ut medikamenter som kan påvirke hivbehandling. Derfor er det viktig å være oppmerksom på risikoen for interaksjoner, både mellom legemidler, og mellom legemidler og andre stoffer som naturmidler, mat eller rusmidler.

Interaksjoner – mer enn bare mellom medisiner

HivNorge får stadig henvendelser rundt interaksjoner, og i tillegg til informasjon på websidene, arrangeres derfor også temamøter med fagpersoner. På HivNorges tirsdagstreff 8. april informerte farmasøyt Merete Klausen og apoteker Victor Betancourth fra Apotek1 i Torggata i Oslo, om hivmedisiner og interaksjoner.

Interaksjoner kan skje i alle deler av legemiddelets «reise» gjennom kroppen og kan forekomme mellom:

  • Legemidler og andre legemidler
  • Legemidler og naturmidler
  • Legemidler og mat/drikke
  • Legemidler og rusmidler

Naturmidler og helseprodukter – en risikofaktor

Alle vitaminer kan brukes sammen med hivmedisiner. Det samme gjelder ikke for mineraler, slik som blant annet magnesium og kalsium (kalk) som har interaksjoner med noen hivmedisiner. Klausen og Betancourth anbefaler derfor at personer som tar mineraler og multivitamintabletter, tar disse med 12 timers mellomrom. For eksempel kan man ta mineraler og multivitamintabletter om kvelden, og hivmedisiner om morgenen.

Ifølge Klausen og Betancourth er bruken av helsekostprodukter og naturmidler utbredt. – Man vet aldri helt hva man får i seg når man tar naturmidler, da det ikke er noe krav om at det skal være en fullstendig innholdsfortegnelse på disse midlene, forklarer de. 

På grunn av risiko for interaksjoner, er det for personer som lever med hiv særlig viktig å unngå:

  • Johannesurt (perikum)
  • Solhatt
  • Rosenrot
  • Granateple- og grapefruktjuice – disse kan ha interaksjoner med noen typer hivmedisiner
  • Hvitløkstabletter (hvitløk i mat er ok)
  • Kulltabletter – disse har interaksjoner og bør ikke tas med noen medisiner, da de binder legemiddelet og skiller det ut fra kroppen

Disse produktene kan påvirke konsentrasjonen av hivlegemidler negativt og redusere effekten av behandlingen. Informasjon om slike interaksjoner finnes blant annet på interaksjoner.no.

Viktige legemiddelgrupper med interaksjonspotensial

Flere vanlige legemidler kan gi interaksjoner med hivbehandling. Hver gang man skifter medisin eller får en ny, bør man derfor sjekke interaksjoner med fastlegen sin. Noen vanlige legemiddelgrupper som kan ha interaksjoner med hivmedisiner er:

  • Kolesterolsenkende midler
  • Potensmidler
  • Metadon og buprenorfin
  • Antisoppmidler (azoler)
  • P-piller
  • Tuberkulosemidler

Snakk med lege eller apoteket

For å unngå uønskede interaksjoner, er det viktig at fastlegene også kjenner til pasientenes hivdiagnose. Både leger og ansatte ved apotekene kan svare på spørsmål rundt interaksjoner med legemidler og naturpreparater.

Ideelt sett bør medisiner tas til samme tid hver dag. Både for å ha en jevn konsentrasjon i kroppen, og også fordi rutiner gjør det enklere å huske å ta medisinene. Dosetter eller alarm på mobiltelefonen kan være gode verktøy.

Digitale verktøy for tryggere behandling

Det finnes flere nyttige digitale verktøy for å sjekke interaksjoner og sikre trygg legemiddelbruk:

Les også

schedule09.05.2025

→ Noen å snakke med?

Å få en hivdiagnose kan for noen oppleves overveldende, med mange spørsmål og følelser som kan melde seg. Andre kan ha levd en stund med hiv, uten å ha snakket med noen andre om det, men nå kommet dit i livet at de ønsker å treffe andre i samme situasjon.

schedule08.05.2025

→ Hiv og legemidler: Hva bør du vite?

Etter hvert som vi blir eldre, opplever mange å få livsstils- eller aldersrelaterte sykdommer. For mennesker som lever med hiv, kan medisiner for disse ha interaksjoner med hivbehandlingen. Kosttilskudd, mat og rusmidler kan også ha interaksjoner man bør være klar over.