Hiverfaringer fra Russland

Helse- og omsorgsdepartementet arrangerte tidligere i denne uken en todagers prosjektlederkonferanse for personer og sivilsamfunnsorganisasjoner som får støtte til helsearbeid i samarbeid med vår aller største nabo Russland. HivNorge var til stede begge dagene, dels for å lytte til erfaringer fra samarbeid over grensene og dels for å få innspill og ideer.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

— Enkelte av prosjektene som ble presentert inneholder elementer som det kunne være fornuftig å ta i bruk også i Norge, sier rådgiver Bente Bendiksen, fra HivNorge. — For eksempel er det ingen dårlig ide å samle journalister for å oppdatere dem på utviklingen innenfor hivfeltet og kanskje også bevisstgjøre dem i forhold til et inkluderende, ikke-stigmatiserende språk.

— Det virket i Russland, hvorfor skulle vi ikke bruke dette som utgangspunkt for en diskusjon?

Konferansen hadde et omfattende program. I tillegg til å presentere konkrete prosjekter med konkrete erfaringer, fikk deltagerne også innblikk i det omfattende samarbeidet Norge har med Russland og hvordan den storpolitiske situasjonen i noen grad vil påvirke disse.

I tillegg fikk vi også en oppdatering på hivsituasjonen i våre nærområder, og lege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet kunne fremlegge tall som forteller at hivsituasjonen i våre nærområder er utypisk for Russland for øvrig. I de nordvestre delene av landet ser det nemlig ut som antallet nysmittede er på vei nedover, eller i det minste til å stabilisere seg, mens nysmitten øker ellers i den russiske føderasjonen.

Hivsituasjonen i Nordvest-Russland kan også potensielt ha konsekvenser for situasjonen i Norge.

Flere av innleggene konsentrerte seg om hvordan samarbeide på tvers av kulturforskjeller og tok tak ikke bare i andres fordommer om oss, men også våre fordommer og hvordan disse kan overvinnes. Eller i det minste bearbeides.

Mer prinsipielt nyttig for en sivilsamfunnsorganisasjon som HivNorge var kanskje de gode innleggene om korrupsjon: Hva korrupsjon er, hva årsakene er og konsekvensene av den. Her fikk vi også gode tips om hvordan vi skal gjenkjenne den, hva vi skal gjøre med den og hva konsekvensene kan bli om vi ikke gjør noe.

— Dette er god kunnskap å ha med seg, sier Bendiksen.

Les også

schedule03.10.2023

→ Analkreft kan forebygges

Menn som har sex med menn og som lever med hiv har mellom 100 og 300 ganger økt risiko for å få analkreft, ifølge forsker Marius Trøseid. Funn i en ny studie viser at forstadiene til analkreft kan avdekkes på et tidlig stadium og redusere kreftrisikoen betraktelig.

schedule02.10.2023

→ Eldre med hiv og PrEP-brukere inn på Oslos handlingsplan

HivNorge er glade for å ha fått økt fokus på eldre som lever med hiv og på å få raskere tilgang til PrEP inn i Oslo kommunes nye handlingsplan for kjønns-, kjønnsuttrykk- og seksualitetsmangfold.