HivEurope

Etter nesten fem år som et nettverk er HivEurope endelig blitt en paraplyorganisasjon for hivorganisasjoner i Europa. HivNorge har vært aktivt med hele tiden og sitter nå i det nyvalgte styret.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Generalsekretær Evy-Aina Røe og Sam de Croy fra den britiske organisasjonen Body Positive NorthWest.

Tanken om et europeisk nettverk av organisasjoner som representerer hivpositive ble unnfanget på et møte i Brussel på forsommeren for fem år siden. I løpet av høsten 2005 ble nettverket etablert og fikk navnet HivEurope.

Nå har man tatt et skritt videre og registrert organisasjonen med vedtekter og formell struktur. Dette skjedde på et møte i Lisboa i slutten av forrige måned. Generalsekretær Evy-Aina Røe og juridisk rådgiver Inger-Lise Hognerud representerte HivNorge på møtet. Et trettitalls delegater fra rundt 20 land var til stede i den portugisiske hovedstaden. Organisasjonen skal registreres i Danmark og Henrik Arildsen fra Hiv-Danmark ble valgt til leder av organisasjonen. Nestleder er Ricardo Fernandes fra Portugal.

Formålet med paraplyorganisasjonen er blant annet å jobbe mot diskriminering og stigmatisering av hivpositive, vise solidaritet med hivpositive og deres pårørende, samt bedre livskvalitet og behandling av hivpositive. En av de første oppgavene til organisasjonen blir en stor stand på den store aidskonferansen i Wien i slutten av juli.

Foruten styreleder og nestleder som velges direkte har styret representanter fra fem ulike regioner i Europa. Foruten Norges representant er det representanter fra Storbritannia, Polen, Serbia og Romania i styret.

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.