camera_altFoto: HivNorge
HivNorge fyller 35 år
Samtidig som det er 40 år siden den første personen fikk diagnosen aids her i landet, er det også 35 år siden pasientorganisasjonen Pluss ble stiftet. Pluss heter i dag HivNorge. Senere i høst er det også 35 år siden Henki-dommen falt i Høyesterett.
Pluss ble stiftet som en selvhjelpsorganisasjon for og av hivpositive i 1988. En av initiativtakerne var Arne Husdal, som også ble ansiktet utad for denne organisasjonen. Pluss ville vise at mennesker som lever med hiv tok ansvar for egen situasjon, støttet hverandre og ville bidra til forebygging av smitte gjennom påvirknings- og informasjonsarbeid.
Forberedelsene til stiftelsesmøtet 28. mai 1988 foregikk i dypeste hemmelighet. – Vi krevde taushetsplikt og anonymitet, sa senere HivNorge-leder og en av stifterne Else Aasegg i forbindelse med 20-årsjubileet i 2008. – Dermed hadde vi heller ingen anelse om noen i det hele tatt ville komme på møtet. Arne Husdal hadde greid å spre invitasjonen til 650 hivpositive gjennom ulike kanaler.
Myndighetene støttet aktivt opp om stiftelsen og hadde gitt pengestøtte til å forberede møtet. Spesiallege Svein-Erik Ekeid ledet arbeidet i Helsedirektoratet med å forebygge aids på denne tiden og ga uttrykk for at myndighetene hadde «ventet på dere».
Etableringen av Pluss var blant annet inspirert av Henki Hauge Karlsens kamp for å vinne tilbake jobben han ble oppsagt fra på grunn av sin hivstatus. Karlsen ble landskjent da han etter å ha mistet jobben som bartender ved restaurant Papillion i Fredrikstad engasjerte kjendisadvokat Tor Erling Staff for å få jobben tilbake. Saken gikk helt til Høyesterett hvor Karlsen vant den 30. september.
De første årene var det viktig for organisasjonen å skape et sted hvor mennesker som lever med hiv kunne samles og finne trivsel, hente næring og styrke. – Pluss skulle også kjempe for å gi hivpositive et verdig og godt liv, til tross for at det kunne bli kort, sa Aasegg. – En oase for trygghet og styrke er en forutsetning for vår utadrettede virksomhet, het det i invitasjonsbrevet fra Arne Husdal.
HivNorge markerer jubileet med interne arrangementer.
Les også
schedule05.10.2024
→ Satsing på global helse redder liv
Investeringer i arbeidet mot hiv, tuberkulose og malaria har reddet 65 millioner mennesker siden 2002. – Hvert liv som reddes, og hver infeksjon som avverges, har en mangedoblet effekt i familier, samfunn og hele nasjoner, sier Peter Sands, administrerende direktør i Det globale fondet mot bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria.
schedule23.09.2024
→ Bli med i en viktig studie om aldring og hiv
Universitetet i Oslo (UiO) har satt i gang en viktig forskningsstudie som fokuserer på mennesker som har levd lenge med hiv og deres erfaringer med aldring. Målet med studien er å forstå bedre hvordan det er å eldes med hiv og hvordan helse- og sosialtjenester kan tilpasses for å møte behovene til denne gruppen. Personer som har levd med hiv lenge oppfordres til å delta i studien.