HivNorge møter Justice Cameron

I går formiddag møtte HivNorges representanter Edwin Cameron, en av de mest markerte forkjemperne for hivpositives rettigheter, ikke bare i Afrika, men i hele verden.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Tekst av Olav André Manum og foto av Arne Backer Grønningsæter.

labelEmner:

Cameron tok imot oss i sine kontorer i Grunnlovsdomstolen på Constitution Hill i Johannesburg i Sør-Afrika. Cameron hadde nettopp stått for en domsavsigelse, men hadde på forhånd gitt uttrykk for at han gjerne ville møte HivNorge og uttrykke sin støtte til arbeidet HivNorge gjør for likestilling og like rettigheter for hivpositive i Norge.

Menneskerettsforkjemperen og juristen Cameron er svært opptatt av problemene rundt kriminalisering av hiv og stigma og konsekvensene av dette. Samtalen dreide seg derfor i høy grad om nettopp kriminalisering og hvordan dette temaet vil bli et av hovedtemaene på den kommende konferansen i Durban, der den internasjonale konferansen om hiv og aids går av stabelen neste uke.

Styreleder Leif-Ove Hansen og rådgiver Bente Bendiksen gjorde rede for situasjonen i Norge og for hvordan HivNorge jobber for avkriminalisering og strategiene for å gi hivpositive i landet bedre liv. Cameron uttrykte sterk interesse for dette arbeidet og la til at kriminaliseringen av hivpositive i Norge øker stigmaet hivpositive må leve med også i Norge.

Selv har Cameron travle dager. Ikke bare er det flere domsavsigelser i Grunnlovsdomstolen som må gjøres før avreisen til Durban. Han skal også holde sju (!) taler i løpet av 48 timer på den kommende konferansen.

Les også HivNorges intervju med høyesterettsdommer Edwin Cameron

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.