HivNorge utvider rettshjelpstilbud til mennesker som lever med hiv.

I august starter HivNorge opp et nytt rettshjelpstilbud til mennesker som lever med hiv. Dette utvider tilbudet HivNorge allerede har drevet i mange år, der organisasjonen har bistått mennesker som lever med hiv i prinsipielt viktige saker.

scheduleOppdatert: 25.08.2021

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

— Vi har sett et udekket rettshjelpsbehov blant mennesker som lever med hiv, sier Halvor Frihagen, HivNorges juridiske rådgiver. Mange kontakter oss med rettslige spørsmål som er viktige for den det gjelder, men hvor vi ikke har hatt kapasitet til å hjelpe. Det nye tilbudet gjelder selvfølgelig rettslige spørsmål som er knyttet til hiv, men også andre saker. Tilbudet retter seg mot personer som lever med hiv og som ikke benytter seg av andre rettshjelpstilbud på grunn av stigma eller sosiale problemer.  

Det er en bevilgning fra Statens Sivilrettsforvaltning som har gjort det mulig for HivNorge å ansette en jurist som sammen med Frihagen skal drive tilbudet rettet mot mennesker som lever med hiv eller på annen måte er berørt av hiv. Mennesker som er berørt av hiv kan kontakte oss med alle slags rettslige spørsmål. Spørsmål som direkte har med hiv å gjøre, som diskriminering, taushetsplikt og pasientskade, og også andre spørsmål, som innen husleierett, arbeidsrett, migrasjonsrett, boligrett og familierett er aktuelt.  Birgitta Onarheim er ansatt i en deltidsstilling som jurist for å jobbe med sakene. Hun har blant annet erfaring fra gatejuristen, og har også jobbet mye med arbeidsrett. 

— Vi er kjempeheldige som har fått en så erfaren, engasjert og kompetent jurist som Birgitta Onarheim til dette tilbudet, sier Frihagen. Hun har bred erfaring og stor interesse for rettshjelp.  

De som ønsker bistand, kan kontakte HivNorge på telefon 453 30 030 eller på birgitta@hivnorge.no. Når samfunnet åpner legger vi opp til å ha «drop-in»-tilbud på dagtid og kveldstid på faste dager.  

— Jeg gleder meg til å ta fatt på dette arbeidet, forteller Onarheim. Da jeg så utlysningen tenkte jeg at dette var den riktige jobben for meg nå.  

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.