Hivpositive ekskluderes

Hivpositive møter diskriminering og negative holdninger i samfunnet. Det gjør hiv til en tung diagnose å leve med. 18. juni arrangeres et seminar som tar for seg hiv og sosiale ekskluderingsprosesser.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Bente Bendiksen

labelEmner:

Medisinsk utvikling har medført at hiv i store deler av verden ikke lenger regnes for å være en dødelig diagnose, men med riktige medisiner er dette en diagnose mange nå kan leve med. Dessverre har ikke kunnskapsnivået i befolkningen om hiv og holdninger til hivpositive fulgt denne utviklingen, og mange hivpositive opplever diskriminering i dagens samfunn, både i arbeidslivet, sosialt og innenfor helsesektoren.

innreiserestriksjoner

Kina

Fredag 18. juni arrangeres det hos Helsedirektoratet et seminar som handler om hiv og sosiale ekskluderingsprosesser. Arrangørene er Seksjon for medisinsk antropologi og medisinsk historie (UiO) i samarbeid med Seminaret i vitenskapsteori (UiO), Helsedirektoratet og Norad.

Mange spennende foredragsholdere er invitert til å bidra. Blant foredragsholderne er ledende internasjonale fagpersoner, som Susan Kippax (University of New South Wales, Australia), Peter Aggleton (University of Sussex, UK), Vincent Colapietro (Penn State University, USA) og Pedzy Motlhabane (Matshelo Community Development Association, Botswana).

Les også

schedule26.07.2024

→ Hiv og stigma i helsevesenet

En europeisk undersøkelse viser at opp mot 69% av alle som møter mennesker med hiv gjennom sin profesjon, har manglende kunnskap om overføring og forebygging av hiv. Mer enn halvparten av respondentene rapporterte at de følte en grad av bekymring når de visste at pasienten levde med hiv, for eksempel ved blodprøvetaking eller sårstell.

schedule26.07.2024

→ Når helse ikke kan prioriteres 

Sterke vitnesbyrd fra krigsherjede områder som Ukraina, Armenia, Palestina og Sudan viser at mange som lever under umenneskelige forhold må prioritere sikkerhet og trygghet, og at helse og medisiner ofte kommer i annen rekke.