Hjemmetester for gonoré

Nå lanserer Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus et nytt testtilbud for menn som har sex med menn, som vil gjøre det enklere å bli testet for gonoré, søke behandling og bidra til å stanse spredning av sykdommen. Testpakkene distribueres også i samarbeid med Sjekkpunkt og Helseutvalget.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

De siste ti årene har antallet gonorétilfeller i Norge femdoblet seg, og store deler av denne økningen finner sted i Oslo og Akershus. Størst økning er det blant menn som har sex menn (msm), selv om antallet smittede også stiger blant heteroseksuelle menn og blant kvinner.

– Det er en svært urovekkende økning i antallet tilfeller av gonoré i hele Skandinavia, sier Sindre RIngvik, leder av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Sindre RIngvik, leder av Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus.

– Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som skyldes gonokokk-bakterien. Sykdommen er svært smittsom, og kan føre til sterilitet både hos kvinner og menn. Risikoen for å få HIV øker også dersom man har gonoré, sier Ringvik.

Bestille  prøveutstyr hjem

www.olafia.no

Testpakkene distribueres også i samarbeid med Sjekkpunkt og Helseutvalget.

– Med dette nye tilbudet håper vi at mange flere, kanskje spesielt de i risikogruppen som ikke har symptomer på gonoré, faktisk tester seg, sier Sindre Ringvik.

– Hva skjer hvis jeg er positiv?Prøver som sendes inn analyseres ved Oslo universitetssykehus. Dersom det viser seg at personen er smittet med en seksuelt overførbar infeksjon, vil Olafiaklinikken ta kontakt med vedkommende for å starte behandling og gjennomføre såkalt smittesporing slik at man også kan tilby behandling til personens nåværende og tidligere sexpartnere.

– Hva skjer hvis jeg er positiv?

– Det er bare ved å finne og behandle smittede at vi kan bremse den store økningen i gonorétilfeller. Derfor håper vi at flere menn som har sex med menn vil teste seg oftere, og på den måten hjelpe oss med å stanse spredningen av sykdommen, sier Ringvik.

– Hvorfor egen testpakke til menn som har sex med menn?

Olafiaklinikken har hatt et hjemmetest-tilbud for urinprøver og vaginalprøver i snart ti år for heterofile menn og kvinner.  Den nye testpakken for menn som har sex med menn inkluderer også prøver fra anus og hals i tillegg til urinprøven. Seksuelt overførbare infeksjoner i hals og endetarm medfører sjelden noen plager, men er like smittsomt. Derfor er screening viktig fra alle tre stedene.

Personer som har symptomer på kjønnssykdom oppfordres til å komme til Olafiaklinikken for undersøkelse, flere tester, rådgivning og behandling. Hjemmesidene til Olafiaklinikken har informasjon om åpningstider, timebestilling og tidspunkt for drop-in timer.  

Mer informasjon:

Olafiaklinikkens hjemmesider

Bestill hjemmetesten

Les mer om gonoré

Helseutvalget

Les også

schedule05.07.2024

→ Til minne om Ulf Tveten

25. juni 2024 gikk Ulf Tveten bort. Gjennom hans åpenhet om å leve med hiv, samt hans engasjement i HivNorge, har han vært en viktig bidragsyter i kampen mot fordommer og stigma. Under bisettelsen i Vestre gravlund Nye kapell fredag 5. juli, holdt generalsekretær Anne-Karin Kolstad en minnetale på vegne av HivNorge og Helseutvalget. Minnetalen kan du lese her. 

schedule03.07.2024

→ 10 år som generalsekretær 

I mai 2024 var det ti år siden Anne-Karin Kolstad ble ansatt som generalsekretær i HivNorge. Med sin solide ledererfaring fra en rekke organisasjoner og unike evne til bygge nettverk og knytte kontakter, har hun bidratt til å utvikle HivNorge til en aktiv og utadrettet pasientorganisasjon med en tydelig brukerstemme. Vi har bedt henne skrive noen ord om sine ti år i sjefsstolen.