Hjerterom

Med midler samlet inn under tv-aksjonen Hjerterom i 2004 har HivNorge og Kirkens bymisjon i Trondheim åpnet hus for hivpositive i byen. Huset var fram til 1997 brukt som kontor for biskopens stab.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Christer Dynna (tekst og foto)

labelEmner:

huset

Hvordan fikk dere huset som HivNorge og Kirkens bymisjon har åpnet i Trondheim?

– Vi ble bevilget midler som ble samlet inn under tv-aksjonen Hjerterom i 2004. En målsetning med aksjonen, som det var Rådet for psykisk helse sammen med Kirkens bymisjon som mottok midlene fra, var å etablere møteplasser. Huset var fram til 1997 brukt som kontor for biskopens stab.

Hvem deltar og bruker tilbudet?

– Kirkens bymisjon leier og er ansvarlig for huset, som er åpent som møteplass for mennesker berørt av hiv. HivNorge har også sitt distriktskontor her. Det drives av Elsa og Ingrid. Vi har åpent to dager i uka da folk kan komme innom å få en kopp kaffe, prate og møte andre. Lage seg mat eller ha andre aktiviteter.

Hvorfor er HivNorge og Kirkens bymisjon under samme tak?

– Kontakten mellom oss, og samarbeidet som inngår i et større nettverk som jobber for hivpositive i Midt-Norge, går mange år tilbake. For å si det kort, så fikk HivNorges forrige distriktskontakt Odd Magne god kontakt med en av våre gateprester. Kirkens bymisjon har siden tidlig 90-tall også vært med i arbeidet gjennom å tilby rom for sorg, samvær og solidaritet i forbindelse med Verdens aidsdag. Det kom fram at hivpositive havnet mellom mange forskjellige stoler, hivomsorgen var ikke koordinert på noe vis, noe vi forsøker å bøte på gjennom et nokså stort nettverk. 

Hvem er i dette nettverket?

– Her finner du både offentlige instanser og sånne organisasjoner som oss og HivNorge. Hiv-arbeidsgruppa teller blant annet Røde Kors, assisterende fylkeslege, kommunens smittevernlege, Helseteamet og Flyktningehelseteamet i byen, samt lege fra St. Olavs hospital, og vi har kontakt med Helseutvalget for homofile i Oslo. 

Hvordan opplever du kontakten med byens politikere?

– De er veldig interesserte og følger huset vårt nøye. Flere var til stede da vi hadde offisiell åpning her i fjor. Når jeg treffer politikere i forskjellige sammenhenger, spør de ganske detaljert om hvordan det går. Det er inspirerende. Men jeg tror faktisk de er litt stolte over at vi har fått dette til i Trondheim. Og kanskje kan vår modell her være til inspirasjon andre steder?

2/3 av årlig budsjett kommer fra tv-aksjonen, hva gjør dere når treårsperioden går ut i 2009?

– Vi er i dialog med kommunen og bevilgende myndigheter. Kirkens bymisjon driver med forskjellige tiltak og har en omfattende samarbeidsavtale med kommunen, som favner en rekke ulike oppgaver innen forebyggende arbeid, barnevern, natteravner og gateprester. Det er vår plan at fra 2009 skal huset inn i denne rammeavtalen, som er på omkring 7 millioner kroner. En avtale inklusive dette huset må da økes med omkring 10%. Det blir en spennende prosess framover for å få dette på plass.

Aktuelle aktiviteter du vil nevne?

– Vi skal ha en kveld for bare pårørende her nå, hvor vi inviterer dem til en samtale med en lege fra St. Olavs hospital. Vi skal også møte smittevernlegen og Helseutvalget for å se hva vi kan tilby til dem som har vist seg gjentatte ganger i smittesporingen når noen får hivdiagnosen. Det er således både forebyggende og terapeutisk arbeid. Vi ser stadig etter måter å være en ressurs for folk som er berørte av hiv.

Les også

schedule24.11.2024

→ Hva skjer på verdens aidsdag?

Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.

schedule22.11.2024

→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen

På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.