Høie vil vurdere anbudsrunden

Helseminister Bent Høie gir uttrykk for at problemene med at det nye anbudssystemet kan utelukke nye og bedre medisiner skal følges opp. Uttalelsen kommer som en følge av et spørsmål fra stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Høyre.

scheduleOppdatert: 01.07.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Sveinung Stensland er helsepolitisk talsperson i Høyre, og stilte nylig et skriftlig spørsmål om dette til helseministeren. Stensland mener ny praksis fra Beslutningsforum hindrer rask tilgang til nye legemidler, og ba partikollega og helseminister Bent Høie redegjøre.

Nå melder Dagens Medisin at Stensland har fått svar fra Høie. «De regionale helseforetakene vektlegger at pasienter alltid vil ha tilgang til faglig likeverdige legemidler, dersom det tar tid før nye legemidler med tilsvarende effekt tas inn i anbudsprosesser. For meg er det likevel viktig at pasienter får raskest mulig tilgang også til nye legemidler som tilbys i spesialisthelsetjenesten. Jeg vil derfor følge opp denne problemstillingen videre med de regionale helseforetakene», skriver Høie i sitt svar.

Bakgrunnen for Stenslands spørsmål til Høie er at Beslutningsforum (som bestemmer hvilke medisiner sykehusene skal kjøpe inn, red. anm.) i desember i fjor vedtok en ny regel for innføring av nye legemidler som kan inngå i priskonkurranse. Deltakelse i anbudskonkurranse forutsetter nå en positiv beslutning fra Beslutningsforum. Legemidler som blir vedtatt innført etter denne tilbudsfristens utløp må vente til neste anbudskonkurranse før de kan gjøres tilgjengelig for norske pasienter. Ventetiden kan ofte være ett år.

«Dette vedtaket innebærer dermed forsinkelser ved innføring av nye legemidler som skal på anbud (…) Mener helseministeren at denne beslutningen er i tråd med Legemiddelmeldingens mål om rask tilgang til nye legemidler?» var spørsmålet Stensland stilte til sin partikollega.

Beslutningsforums hemmelighold og ineffektive metoder er neppe i tråd med intensjonene fra Stortinget, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. Foto: Reidar Engesbak

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad i HivNorge er glad for at Stensland har lyttet til våre og andres erfaringer med anbud på legemidler og nå rettet disse kritiske spørsmålene til ministeren. – HivNorge har lenge meddelt sin bekymring for hvordan Beslutningsforum forvalter sin oppgave etter at Stortinget vedtok å flytte hivlegemidler fra finansiering over blåreseptordningen til finansiering på H-resept – altså sykehusfinansiering.

HivNorge har lenge vært bekymret for hvordan Beslutningsforum forvalter sin rolle. – At de selv har besluttet at legemidler som er godkjent av Legemiddelverket, men ennå ikke er godkjent via Beslutningsforum, fratas muligheten til å delta i anbudskonkurranser mange måneder i etterkant er svært uheldig, sier generalsekretæren. – Dette bidrar til at nye og mer effektive hivlegemidler som tas i bruk i mange land ikke kommer norske hivpasienter til gode. Beslutningsforums hemmelighold og ineffektive metoder er neppe i tråd med intensjonene Stortinget la gjennom Stortingsmelding 23 Verdier i pasientens helsetjeneste – Melding om prioritering.

HivNorge er også glad for at Stensland har løftet opp Beslutningsforums metoder og at Høie nå signaliserer at han som øverste ansvarlig vil se nærmere på dette. – Vi mener fremdeles at legemidler til en liten kronikergruppe på 4000 pasienter ikke egner seg spesielt godt for anbud og det systemet som nå Beslutningsforum og Sykehusinnkjøp har etablert, avslutter Kolstad.

HivNorge har tidligere påpekt at Beslutningsforums metoder er uheldige.

Les også

schedule23.12.2024

→ La oss bekjempe ensomhet og utenforskap sammen

Atter igjen nærmer seg tiden som kommer som julekvelden på kjerringa. Påminnelsene om at jula er foran oss kommer stadig tidligere, så tidlig som midt i september var de første tegnene til den forestående høytiden på plass i utvalgte butikker.

schedule19.12.2024

→ Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina

I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.