Høye hivtall i Sør-Afrika

Sør-Afrika har det høyeste antall hivpositive av noen land i verden. Hvorfor er det slik? Vi har spurt fire på gaten i Johannesburg.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Archie Hlope

labelEmner:

Lebo Mokoena, 24hivaktivist i Treatment Action Campaign (TAC)Hivtallene øker på grunn av mangel på kunnskap og skjødesløshet. Utroskap er vanlig, særlig blant ungdom. Mange foretrekker å leve alene og ha mange sexpartnere. Mange lar være å bruke kondom. Selv om den seksuelle lavalderen er 16 år, kan ikke 16-åringer nok om hiv og aids og sikrere sex.Pheelo Ranana, 33Crystal Park, JohannesburgMangel på kunnskap, skambelagt seksualitet og tabuisering av hiv og aids bidrar til at mange fremdeles smittes med hiv i Sør-Afrika. Mange hivpositive holder sin status for seg selv, fordi de får skylden for at smitten sprer seg. Men de bruker heller ikke rådgivningstjenestene som klinikkene tilbyr, de tror de vet alt. Men så lenge det hersker taushet om hiv og aids, så vil viruset også fortsette å spre seg.Lehlohonolo Koletso, 26hivrådgiver ved Phuthanang clinicPå klinikken treffer vi ofte kvinner som forteller at de må adlyde menn med hensyn til sex. I townshippene er det mange kvinner som ikke føler at de har kontroll over eget  sexliv. Foreldrene råder dem til å gjøre som mannen vil for å opprettholde ekteskapet. Mange menn hevder at hvis en kvinne ber om at han skal bruke kondom, så er det hun som har sex med andre!Tumelo Lotlotlo, 30SowetoArbeidsløshet er en viktig faktor med hensyn til spredning av hiv. Det er svært mange unge arbeidsløse i townshippene. De finner seg «kjærester» som har jobb, og som er mye eldre. Unge jenter treffer eldre menn og har sex med dem for penger og andre gaver. Men nå ser vi at også unge menn treffer voksne kvinner og gir dem sex som gjenytelse for penger og andre ting de ønsker seg. De fleste av disse ungdommene er redde for å be om at partnerne bruker beskyttelse.Foto: Phumla Majola

Lebo Mokoena, 24

Lebo Mokoena, 24hivaktivist i Treatment Action Campaign (TAC)Hivtallene øker på grunn av mangel på kunnskap og skjødesløshet. Utroskap er vanlig, særlig blant ungdom. Mange foretrekker å leve alene og ha mange sexpartnere. Mange lar være å bruke kondom. Selv om den seksuelle lavalderen er 16 år, kan ikke 16-åringer nok om hiv og aids og sikrere sex.

Lebo Mokoena, 24

Pheelo Ranana, 33Crystal Park, JohannesburgMangel på kunnskap, skambelagt seksualitet og tabuisering av hiv og aids bidrar til at mange fremdeles smittes med hiv i Sør-Afrika. Mange hivpositive holder sin status for seg selv, fordi de får skylden for at smitten sprer seg. Men de bruker heller ikke rådgivningstjenestene som klinikkene tilbyr, de tror de vet alt. Men så lenge det hersker taushet om hiv og aids, så vil viruset også fortsette å spre seg.

Pheelo Ranana, 33

n

Lehlohonolo Koletso, 26hivrådgiver ved Phuthanang clinicPå klinikken treffer vi ofte kvinner som forteller at de må adlyde menn med hensyn til sex. I townshippene er det mange kvinner som ikke føler at de har kontroll over eget  sexliv. Foreldrene råder dem til å gjøre som mannen vil for å opprettholde ekteskapet. Mange menn hevder at hvis en kvinne ber om at han skal bruke kondom, så er det hun som har sex med andre!

Lehlohonolo Koletso, 26

n

Tumelo Lotlotlo, 30SowetoArbeidsløshet er en viktig faktor med hensyn til spredning av hiv. Det er svært mange unge arbeidsløse i townshippene. De finner seg «kjærester» som har jobb, og som er mye eldre. Unge jenter treffer eldre menn og har sex med dem for penger og andre gaver. Men nå ser vi at også unge menn treffer voksne kvinner og gir dem sex som gjenytelse for penger og andre ting de ønsker seg. De fleste av disse ungdommene er redde for å be om at partnerne bruker beskyttelse.

Tumelo Lotlotlo, 30

Foto: Phumla Majola

 

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.