Hurtigtest, hjemmetest eller ordinær hivtest?

Jungelen av informasjonen som finnes på internett om hurtigtesting og hjemmetesting for hiv kan være forvirrende, og ikke minst misvisende og direkte feil.

scheduleOppdatert: 08.01.2019

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

— Hvilke tester man kan stole på og på hvilket tidspunkt de anbefales å tas, blandes i skjønn forening. Dette er bekymringsfullt, da det kan gi falsk trygghet, sier Leif-Ove Hansen, styreleder i HivNorge.

Det finnes flere måter å teste seg for hiv. Både ordinære hivtester, som tas ved en blodprøve, og hurtigtester (et stikk i fingeren) er vanlige metoder som brukes i Norge. Hjemmetester distribueres foreløpig kun via private aktører på internett, og disse er også hurtigtester.

En hurtigtest for hiv vil i løpet av et minutt gi svar på om man er smittet med hiv, mens ved en ordinær hivtest tar det omtrent en uke før man får svar. En annen viktig forskjell på ordinær hivtest og hurtigtest er at dersom man er blitt smittet med hiv vil dette kunne påvises tidligere etter smittetidspunktet med ordinær hivtest enn med hurtigtest. En tommelfingerregel er at ordinære tester er sikre etter tre måneder, men for de fleste om tester positiv for hiv, vil det påvises på ordinære prøver etter 2-6 uker.

Dette skyldes, ifølge laboratoriet på Ullevål sykehus, at sensitiviteten av hurtigtestene er lavere – delvis fordi de fleste ikke påviser antigen slik man gjør i kombinasjonstestene (ordinær hivtest), men først og fremst fordi de er basert på en annen påvisningsmetode (kromatografi) som er mye mindre følsom, og derfor trenger at det er mer antistoff tilstede i blodet for at det kan påvises. Antistoffer begynner å dannes etter noen uker, men det tar noe lenger tid etter smitte før antistoffnivået stiger så høyt. Dersom man er smittet mer enn 3-4 mnd. før testen tas, er de fleste hurtigtestene som brukes i dag omtrent like gode som de testene vi bruker som første test ved ordinær blodprøve (kombinasjonstest), ifølge Ullevål sykehus.

— Når det gjelder hjemmetester, så er det viktig at det følger med gode instruksjoner for hvordan testen utføres og at det er informasjon om hvem man kontakter for oppfølging ved et positivt resultat, sier Hansen. — Det er nå kun firmaet Orion Diagnostica som har CE-godkjente hjemmetester, som betyr at testene har en godkjent norsk bruksanvisning. Istedenfor å kjøpe dyre hjemmetester på nettet, så kan man få gratis tester flere steder, i tillegg til hos fastlegen. Noen av stedene tilbyr også hurtigtester, avslutter han.

Her kan du teste deg for hiv

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.