camera_altFoto: HivNorge
Hvor går vitenskapen om hiv?
På AIDS2024 møttes tre svært fremstående hivforskere for å snakke om fremtiden i hivforskningen. Dr. Françoise Barré-Sinoussi, dr. Jeannie Marrazzo og dr. Reena Rajasuriar er i hver sin generasjon blant de aller fremste forskerne på hiv. Og hvor går hivforskningen?
Dr. Barré-Sinoussi pekte på at vi nå har både langtidsvirkende injeksjonsmedisiner og kanskje ser veien mot en vaksine, men hun mente at forskerne også må fortsette å arbeide for en helbredende behandling. – Hvorfor skal vi ha det når vi har behandling som gjør at den som lever med hiv ikke blir syk og ikke kan smitte andre?, spurte moderator Juan Michael Porter II.
Dr. Barré-Sinoussi svarte med å fortelle at det var det svaret hun fikk når hun spurte pasienter, mennesker som lever med hiv, om hva de ønsker. “Hva er det neste vi kan gjøre for dere?”, har hun spurt pasienter, og fått svaret “vi trenger en kur”. Grunnen til dette mener Dr. Barré-Sinoussi er diskriminering og stigma, og det at mange som lever med hiv har med seg frykten for at de kan smitte andre, selv om de er velbehandlet og smittefri. Med dette følger hun oppfordringen i konferansen undertittel i år, “Put People First”.
Men dr. Barré-Sinoussi mente at vi også trenger å bedre forstå metabolismen, og forstå inflammasjon og betennelse, og dette vil hjelpe oss å forstå ikke bare hiv, men også andre, ikke-smittsomme sykdommer bedre. Dessuten trenger vi mer forskning i immunologi og samfunnsforskning.
Dr. Reena Rajasuriar pekte på at selv om vi har kunnskapen som gir oss effektive medisiner, er det 25% av de som lever med hiv som ikke får tilgang til disse. Det døde én person av aidsrelaterte årsaker hvert minutt i 2023, ifølge en rapport lansert av UNAIDS i forbindelse med konferansen. Dr Rajasuriar pekte på at vi har verktøyene, men de er ikke i hendene på de som trenger dem. Men hun mente også at vi trenger mer kunnskap om komorbiditeter, for eksempel om sammenhengen mellom hiv og kreft.
Dr. Jeannie Marazzo pekte på at vi i løpet av de siste årene har fått så mye ny og god kunnskap om virusets biologi at hun regner med at vi kommer til å gå kjempeskritt fremover de neste fem årene. Hun var optimist når det gjelder en vaksine, men mente vi har altfor lite kunnskap om det fjerde UNAIDS-målet, det fjerde 95, nemlig livskvalitet. Her ligger komorbiditeter, seksuell og reproduktiv helse, og aldring med hiv.
Dr. Rajasuriar pekte på at vi særlig mangler kunnskap om kvinner som lever med hiv. Det er nå flere kvinner enn menn som lever med hiv, og kvinner er i de fleste samfunn mer sårbare og utsatte enn menn. Og vi har ingen kunnskap om hva som skjer med hiv i overgangsalderen, og hvordan hiv påvirker aldring, særlig hos kvinner.
– Det er et trepartsforhold mellom vitenskapen, menneskene som lever med hiv og beslutningstakerne som må forbedres, mente dr. Rajasuriar. Selv om vi har alle puslespillbrikkene, passer de ikke helt sammen ennå ble det fortalt om fra scenen. Og behovet for å fremover inkludere samfunnet og mennesker som lever med hiv i forskningen, var det enighet om blant alle forskerne.
Les også
schedule21.01.2025
→ Forslag til endringer i helsetilsynsloven og ny meldeordning
Helse- og omsorgsdepartementet har lagt frem forslag til flere lovendringer som skal styrke arbeidet med å forebygge, avdekke og avverge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. HivNorge er skeptisk til om endringene departementet foreslår vil oppnå disse formålene.
schedule15.01.2025
→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?
Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.