I møte med Helse- og omsorgskomiteen

HivNorge møter i dag helsekomiteen på Stortinget i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet for neste år. Resultatet av anbudskonkurransen for hivmedisiner og overføring av finansieringen fra Helfo til helseforetakene er temaene HivNorge vil ta opp.

scheduleOppdatert: 20.12.2022

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

I notatet til Helse- og omsorgskomiteen skriver HivNorge at «resultatet av anbudskonkurransen er nedslående og er ikke til det beste for pasientene og vil heller ikke bidra til forventede innsparinger for sykehusene. I tillegg har Beslutningsforum sagt nei til nye hivlegemidler med nye virkestoffer med bakgrunn i økonomi. Dermed frarøves vi muligheten til å ta del i den stadige utviklingen innenfor hivbehandling. Hivpositive i Norge får ikke lenger tilbud om disse nye hivlegemidlene, slik som f.eks. i Tyskland.»

«Når finansieringen av hivlegemidler ble overført til sykehusene, fulgte også de hivforebyggende behandlingene mot hiv, PrEP og PEP, med over i spesialisthelsetjenesten. Dette har vist seg å ha en flaskehalseffekt særlig på PrEP, der sykehusene ikke har fulgt godt nok opp og det har vært lange køer», heter det videre i notatet. HivNorge påpeker at dette kunne vært unngått med at PrEP også kunne skrives ut av fastleger. Videre at «PrEP har allerede før årsskiftet bidratt til merkbar nedgang i nye tilfeller av hivdiagnoser og nedgangen har fortsatt utover i første halvår av 2018.»

Last ned høringsnotatet.

Styreleder Leif-Ove Hansen og generalsekretær Anne-Karin Kolstad møter Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget i ettermiddag. (Foto: Arne Walderhaug)

 

Les også

schedule08.03.2024

→ Kvinners helse og rettigheter i fokus  

På den internasjonale kvinnedagen 8. mars, rettes fokuset mot de ulike utfordringene kvinner står overfor, både nasjonalt og globalt. I likhet med UNAIDS vil HivNorge understreke behovet for å beskytte kvinners rettigheter for å sikre og ivareta helse, spesielt for jenter og kvinner som lever i fattigdom og i krigs- og konfliktområder. 

schedule07.03.2024

→ Informasjon til årsmøtets deltagere 

Vi har innkalt til ordinært årsmøte 21. mars 2024, kl. 18.30. Møtet holdes i HivNorges lokaler i Rosenkrantz' gate 4 i Oslo, men det vil også legges til rette for digital deltagelse. For å kunne delta på årsmøtet må du være medlem og ha betalt kontingent for 2023.