camera_altFoto: IAS
IAS 2021-konferansen er i gang
Søndag, 18. juli, startet den ellevte årlige hivforskningskonferansen, Conference on HIV Science, arrangert av International AIDS Society (IAS). HivNorge deltar på konferansen, og vil publisere spennende saker om relevant forskning utover i uken.
scheduleOppdatert: 18.07.2021
createForfatter: Kristin Marie Holland
labelEmner: ias conferenceias2021internasjonalt
Søndag, 18. juli, startet den ellevte årlige hivforskningskonferansen, Conference on HIV Science, arrangert av International AIDS Society (IAS). HivNorge deltar på konferansen, og vil publisere spennende saker om relevant forskning utover i uken.
IAS-konferansen arrangeres i år i Berlin, men er i all hovedsak digital grunnet covid-19-pandemien. Konferansen ble åpnet av lederen for IAS, Adeeba Kamarulzaman, og professor Hendrik Streeck, direktør ved instituttet for hivforskning ved universitetssykehuset i Duisburg-Essen i Tyskland.
Naturlig nok blir covid-19-pandemien og dens konsekvenser for hivforskning og for mennesker som lever med hiv et stort fokus under konferansen, noe som var tydelig fra start. I sin velkomsttale vektla den tyske rikskansleren Angela Merkel viktigheten av internasjonalt samarbeid for å bekjempe hivepidemien, og henviste til responsen på covid-19-pandemien. Viktigheten av forskningssamarbeid, samt allokering av ressurser og politisk vilje, har vært nøkkelen til blant annet den effektive utviklingen av gode vaksiner.
Under panelsamtalen som etterfulgte var flere av deltagerne enige i Merkels poeng, blant annet dr. Anthony Fauci, lederen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ved det amerikanske National Institute of Health. Som Merkel påpekte dr. Fauci hvordan responsen på covid-19-pandemien kan inspirere til videre utvikling på hivfeltet. Dette støttet og dr. Soumya Swaminathan fra WHO. Hun poengterte at virus og sykdommer som hivepidemien og covid-19-pandemien krever felles innsats, da patogener og bakterier ikke lar seg stoppe av landegrenser.
Den tyske helseministeren, Jens Spahn, deltok også i panelsamtalen. Helseministeren var på linje med Merkel og påpekte at bekjempelsen av pandemier og epidemier avhenger av multilateralt samarbeid og jevn fordeling av ressurser, som blant annet fordeling av vaksiner mellom høy- og lavinntektsland. Videre snakket han om bruken av digitale hjelpemidler for blant annet spredning av informasjon og smittesporing under covid-19-pandemien, og hvordan denne kunnskapen kan tas med videre i kampen mot hiv.
I panelet var også den sørafrikanske direktøren for Advocates for the Prevention of HIV in Africa (APHA), Yvette Raphael. Raphael har levd med hiv i 20 år og jobber aktivt for å bekjempe stigma rundt det å leve med hiv. Hun understreket viktigheten av å også kunne se menneskene som skjuler seg bak tall og statistikk, for å kunne drive forskning, forebygging og behandling med et helhetlig perspektiv.
Les også
schedule16.06.2025
→ Gjennombrudd i jakten på en mulig kur mot hiv
Forskere i Melbourne har funnet en metode for å avsløre hiv-virus i kroppens celler ved hjelp av mRNA-teknologi, skriver VG. - Gjennombruddet kan være et avgjørende skritt mot en kur for hiv, selv om det fortsatt er lang vei frem sier HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.
schedule12.06.2025
→ Nytt prosjekt styrker innsattes rettigheter
HivNorge har fått støtte til et nytt prosjekt som skal gi juridisk hjelp til innsatte som lever med eller er berørt av hiv. Målet er å styrke rettighetene til en gruppe som ofte opplever både stigma og utenforskap.