Influensavaksinen anbefales

Tiltakene som var ment å redusere risikoen for å bli smittet med koronaviruset, har ført til at vi i mindre grad har vært syke med forkjølelse og influensa. Som en følge av det er vi mindre motstandsdyktige i møte med årets høstinfluensa som nå står for døren.

scheduleOppdatert: 24.09.2021

createForfatter: Bente Bendiksen

labelEmner:

Alle som er i risikogrupper og målgrupper for influensavaksine, anbefales derfor å ta denne. Vaksinen er gratis for målgruppene for influensasesongen 21/22 når den tas hos de kommunale vaksinasjonssentrene. 

Velger man å ta vaksinen hos fastlegen er det et egenandelstak på kr. 50, med mindre man har frikort, da er vaksinen gratis også hos fastlegen. Det er også flere apotek som tilbyr å sette influensavaksinen, og der må man betale for å få den satt.

Personer som ikke tilhører målgruppene for influensavaksinasjon, må selv bekoste både vaksine og vaksinering. 

Flere har ikke vaksinert seg mot korona

Oslo universitetssykehus Ullevål har flere pasienter som lever med hiv som så langt ikke har tatt den første eller andre dosen med koronavaksine. Vaksinene anbefales på det sterkeste, og HivNorge stiller seg også bak denne anbefalingen.

Tredje vaksinedose for noen

For å bedre beskyttelsen mot korona er det både internasjonalt og i Norge nå anbefalt at personer som av ulike årsaker har et alvorlig svekket immunforsvar, tilbys en tredje dose med koronavaksine. Noen få personer som lever med hiv har fått et alvorlig svekket immunforsvar som følge av hivdiagnosen, og anbefales derfor å ta en tredje dose.

Andre vaksiner

I de nasjonale retningslinjene for behandling av hiv, omtales flere vaksiner som mennesker som lever med hiv anbefales å ta. Enkelte av vaksinene får man dekket, mens andre må man betale selv.

I tillegg til koronavaksinen og den årlige influensavaksinen anbefales mennesker som lever med hiv å ta disse vaksinene:

  • Pneumokokkvaksinering mot lungebetennelse tas i to omganger. Først gis PKV13 (Prevenar®) og så PPV23 (Pneumovax®) minst 2 måneder senere. Revaksinering er ikke nødvendig.
  • Hvorvidt det er behov for hepatitt A og/el B vaksine skal også vurderes. Menn som har sex med menn får hepatitt B gratis.
  • HPV-vaksine anbefales til alle under 26 år og menn som har sex med menn under 40 år. Vaksinen beskytter både mot kjønnsvorter og analkreft, livmorhalskreft, kreft i munn og svelg, i skjede og ytre kjønnsorganer og på penis.

Skal du ut å reise? Ta en titt på vår side om reisevaksiner.

Les også

schedule24.06.2022

→ Bli med HivNorge i paraden på lørdag

I Spikersuppa i Oslo sentrum er det i disse dager et yrende folkeliv. — Vi i HivNorge har gledet oss lenge til å endelig markere Pride i Oslo igjen. Vi gleder spesielt til paraden på lørdag, og håper mange vil gå sammen med oss, inviterer HivNorges generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

schedule22.06.2022

→ Oslo har blitt en Fast Track City

Mandag denne uken signerte Oslo kommune avtalen om å bli en Fast Track City (FTC), det vil si en av byene i verden som forplikter seg til å nå UNAIDS sitt mål for å overvinne hivepidemien innen 2030. Helsebyråd Robert Steen innledet seremonien med å snakke litt om bakgrunnen til at Oslo ønsker å bli en del av dette arbeidet.