Influensavaksinen er kommet

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet innkalte tirsdag 15. oktober til pressefrokost for å reklamere for årets influensavaksine. Omtrent 1,6 millioner nordmenn hører til i en av risikogruppene som anbefales å ta vaksinen, deriblant alle som lever med hiv. Men den er ikke gratis.

scheduleOppdatert: 23.10.2019

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Karoline Bragstad, som er fungerende avdelingsleder i avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet sier at vaksinen etter reglementet ikke er gratis, men at personer som tilhører en av risikogruppene skal kunne få den for halv pris, som skal være 75 kroner. Så har legen anledning til å ta et konsultasjonshonorar, som ligger på rundt 200 kroner.

Overlege Bente Bergersen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, sier at de som har kontroll på poliklinikken i den perioden som influensavaksinene er tilgjengelig, får tilbud om å få vaksinene samme dag som de er hos sykepleier eller lege, forutsatt at de har kapasitet på poliklinikken. – Hvis sykepleierne ikke har tid til å sette vaksinen samme dag kan de få en time en annen dag for å få satt vaksinen, sier Bergersen til hivnorge.no, men understreker at man primært skal få influensavaksinene hos fastlegen. – Vi anbefaler alle hivpasienter å ta vaksinen – ikke minst fordi over 40 % av våre pasienter nå er over 50 år og en god del har andre sykdommer i tillegg, legger Bergersen til. Vaksinen har få eller ingen bivirkninger.

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg (bildet øverst) kunne fortelle at vaksinen er et viktig forebyggende tiltak og at den har omtrent seksti prosent effekt. Det er stadig flere og flere som tar vaksinen, og i fjor ble det sendt ut nærmere 900.000 vaksiner fra Folkehelseinstituttet. Helsemyndighetenes mål er at 75 prosent av alle som bør ta vaksinen bør gjøre det, slik Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler. Vinteren 2018/19 ble omtrent 4.400 mennesker innlagt på sykehus med influensa og flere hundre døde på grunn av influensaen.

– Det er helt klart flere som vaksinerer seg nå enn før, sier Karoline Bragstad. – Vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell er doblet i løpet av de siste to årene og er nå oppe på 34 prosent, og vi ser spesielt en gledelig økning blant sykehusansatte. I enkelte helseforetak er vaksinasjonsdekningen langt høyere enn gjennomsnittet. Enkelte har til og med nådd målet på 75 prosent dekning. I det siste har vi fått signaler om at det mobiliseres i kommunehelsetjenesten for å øke dekningsgraden også der, og vi gleder oss til å følge denne utviklingen, sier Karoline Bragstad.

Direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet påpekte at det også er viktig at for eksempel helsepersonell, som ellers er friske, bør vaksinere seg for å unngå videre spredning av sykdommen. – Dette er også viktig av hensyn til nasjonens beredskap, påpekte helsedirektøren. – Skulle en større nasjonal katastrofe inntreffe ville det være svært uheldig om store deler av helsenorge lå hjemme med influensa, avslutter Guldvog.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det er viktig at så mange som mulig vaksinerer seg. (Foto: Arne Walderhaug)

Les mer om vaksiner for mennesker som lever med hiv

Fakta om influensa

  • Hvert år smittes 5-10 prosent av alle voksne og omtrent 20 prosent av alle barn med influensa.
  • Cirka 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper som er spesielt sårbare for å utvikle alvorlig influensasykdom. Disse anbefales årlig influensavaksine. Se nedenfor hvem som tilhører risikogruppene.
  • Gjennomsnittlig effekt av influensavaksinen er 60 prosent. Dette betyr at noen får influensa selv om de er vaksinert. Vaksinasjon kan likevel redusere sannsynligheten for å utvikle alvorlig sykdom.
  • Følgende tilhører risikogruppene: Barn og voksne med diabetes type 1 og 2, kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, lever- eller nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, nedsatt immunforsvar, svært alvorlig fedme (KMI over 40), annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko. Dessuten alle som er fylt 65 år uavhengig av helsetilstand, beboere i omsorgsboliger og sykehjem og gravide fra 12. svangerskapsuke.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også

schedule24.11.2024

→ Hva skjer på verdens aidsdag?

Verden markerer i år 1. desember under temaet “min helse, min rettighet”. Temaet setter fokus på tilgangen til behandling og forebygging for alle som er affektert av hiv, uavhengig av hvor man lever og hvem man er. Her er en oversikt over våre arrangementer på verdens aidsdag.

schedule22.11.2024

→ Avduking av blått skilt på tidligere Sulpen

På verdens aidsdag 1. desember avdukes et blått skilt på det som var det første permanente møtestedet her i landet for mennesker som lever med hiv – som populært ble kalt Sulpen.