camera_altFoto: Marjan Blan, Unsplash
Innovasjoner i kampen mot hiv i krigsherjede Ukraina
I et land hvor krig og stadige militære angrep er en alvorlig belastning også for helsesystemet, opprettholder Ukraina tilgangen på hivmedisiner og forebyggende hivbehandling, og utvikler også nye metoder for å ivareta landets innbyggere som lever med hiv.
scheduleOppdatert: 08.01.2025
createForfatter: Veronika Gorbova
labelEmner: hivbehandlinginnovasjonsivilsamfunnUkraina
Hiv forblir en alvorlig trussel mot helsen til ukrainere. Ifølge data fra Senteret for folkehelse ved Helsedepartementet i Ukraina per 1. oktober 2024, mottok 118 529 personer hivbehandling i Ukraina, en behandling som gjør at hiv ikke smitter og gir god livskvalitet. Fra januar til oktober 2024 ble det registrert 8 580 nye tilfeller av hivinfeksjon, 2 520 tilfeller av aids og 973 dødsfall som følge av aids. Blant de ulike smitteveiene for hiv, er flertallet av tilfellene i Ukraina smittet seksuelt (80,3%), men intramuskulær smitte ved injisering av rusmidler utgjør fortsatt 19,0%.
Global finansiering av arbeidet mot hiv- og tuberkulose (TB) – epidemiene i Ukraina har vært og er svært viktig under krigen. Det Global Fondet for bekjempelse av hiv, tuberkulose og malaria har gitt Ukraina en økonomisk støtte på mer enn 165 millioner dollar til å gjennomføre programmer for 2024–2026. Helseministeren i Ukraina, Viktor Lyashko, har uttalt at disse midlene vil bli brukt til medisinsk støtte til ukrainere som lever med hiv og TB.
– Den omfattende krigen har satt mange utfordringer for vårt helsevesen. Takket være støtten og aktiv deltakelse fra internasjonale partnere har vi, selv under så vanskelige forhold, muligheten til å fortsette gjennomføringen av viktige programmer, sa Lyashko.
Får langtidsvirkende PrEP
Et annet viktig skritt i kampen mot hiv er de nye langtidsvirkende injeksjonsmedikamentene for hivforebygging, som Ukraina har fått tilgang til med støtte fra USA. Dr. John N. Nkengasong, global koordinator for USA på hiv/aids, meldte under et nettmøte med Ukrainas helseminister Viktor Ljasjko på USAs ambassade i Ukraina at Ukraina nå vil bli inkludert på listen over land som får tilgang til slik langtidsvirkende PrEP-behandling (kabotegravir (CAB-LA)-preparater). I tillegg har PEPFAR bekreftet tildeling av 118,5 millioner dollar til Ukraina for å finansiere hivtjenester i Ukraina for perioden 2024-2025.
Tilgangen på hivmedisiner i Ukraina under krigen, varierer utfra hvor man bor. Ifølge en undersøkelse fra den internasjonale organisasjonen «Alliance for Public Health» har 92 % av personer som lever med hiv fortsatt å motta hivbehandling uten endringer. Samtidig blir tilgangen til behandling vanskelig for noen personer som oppholder seg i utlandet eller på grunn av høye kostnader ved å sende medisiner fra Ukraina.
Det oppstår også problemer med tilgjengeligheten av PrEP (HIV-prevensjon) som følge av krigen. Tilbakemeldinger fra Kyiv er at det ikke er noen problemer med tilgangen til PrEP, ettersom medisiner leveres av sosialarbeidere eller via Nova Poshta (en ukrainsk leveringsplattform). Derimot er tilgangen til PrEP betydelig begrenset i krigsområder og på midlertidig okkuperte områder fordi det er utrygt å være der og all medisinsk infrastruktur er ødelagt. I de vestlige områdene av Ukraina har situasjonen forbedret seg takket være videresending av medisiner fra andre regioner og etablering av NGO-kontorer (frivillige organisasjoner).
Mobile klinikker og digitale plattformer
I juli 2024, på den 25. internasjonale aidskonferansen, understreket regional leder for AIDS2024 og administrerende direktør for Alliance for Public Health, Andriy Klepikov, – Mens de fleste regioner i verden har klart å stabilisere hivepidemien, fortsetter den å spre seg raskt i Øst-Europa og Sentral-Asia. Hovedårsakene til økningen i regionen er rusmisbruk, stigmatisering, skadelig politikk og, dessverre, krig. Han minnet om at i Ukraina risikerer helsearbeidere, sosionomer og frivillige livet sitt hver dag for å hjelpe hundretusener av ukrainere, til tross for de konstante risikoene fra rakettangrep, luftangrep og strømbrudd.
Til tross for krigens utfordringer, fortsetter Ukraina å opprettholde stabiliteten i hivtjenestene. I tillegg til den kontinuerlige driften av helseinstitusjoner og programmer for forebygging og behandling, gjennomføres innovative tilnærminger i Ukraina som finansieres av internasjonale donorer. En av disse er bruken av mobile klinikker i de landlige frontlinje områdene. Disse mobile klinikkene gir primærhelsetjeneste, gjennomfører screening for tuberkulose og hivtesting og bringer medisinsk personale og moderne diagnostisk utstyr til fjerntliggende områder der det ikke finnes klinikker, leger eller sykepleiere.
Videre har Ukraina implementert online-konsultasjoner og testing for risikogrupper gjennom bruk av kunstig intelligens på plattformen Twin.aph. En annen viktig innovasjon er døgnåpne HELP24 digital plattform, som gir tilgang til online-konsultasjoner for personer som lever med hiv, samt for alle som trenger medisinske tjenester. Denne plattformen gjør det mulig å få råd fra helsepersonell og senker barrierene for tilgang til behandling og støtte, spesielt i vanskelig tilgjengelige områder av Ukraina. Dette verktøyet støttes av Alliance for Public Health og er en del av strategien for å levere helsetjenester gjennom digitale plattformer, som kan reagere raskt på befolkningens behov selv under krig.
Til tross for alle utfordringer og vanskeligheter som Ukraina nå står overfor, stopper ikke kampen mot hiv, og støtten til personer som lever med hiv opprettholdes.
Les også
schedule15.01.2025
→ Hva ønsker du å snakke om hos fastlegen din?
Alle som lever med hiv i Norge får hivmedisiner på sykehus. Fastleger følger opp andre deler av helsen din. Vi i Kirkens bymisjon Aksept og HivNorge jobber med at fastlegene skal øke kunnskapen om hiv for å kunne møte mennesker som lever med hiv på en bedre måte.
schedule15.01.2025
→ Se Arven på Nasjonalteateret
Forestillingen Arven settes opp på Nasjonalteateret, og Kirkens Bymisjon, Aksept har billetter til generalprøven som de ønsker å dele ut. Er dette noe for deg?