camera_altFOTO: HivNorge
Kan vi bli kvitt hivepidemien?
Den amerikanske byen San Francisco har satt seg som mål å bli den første byen i verden som når «nullen» med hensyn til nysmitte, hivrelaterte dødsfall og stigmatisering av hivpositive. Kan vi oppnå dette her i landet også?
scheduleOppdatert: 23.08.2017
createForfatter: Tekst: Olav André Manum
labelEmner:
Innen fem år har FNs aidsprogram UNAIDS satt seg som mål å oppnå såkalt 90-90-90; altså oppdage 90 prosent av nysmitten, redusere hivrelaterte dødsfall ved at 90 prosent for hivmedisiner, og at 90 prosent av mennesker som er på vellykket behandling i praksis skal være smittefrie.
Ti år senere er den samme målsettingen mer enn 95-95-95, ikke bare i den vestlige verden, men også i de landene hvor viruset har rammet og rammer hardest. Det vil si både i Afrika sør for Sahara og i for eksempel Russland.
Nås denne målsettingen, vil dette ifølge UNAIDS’ analyser gjøre viruset til en ubetydelig risiko i epidemiologisk sammenheng, og epidemien vil være mulig å holde i sjakk med langt lavere kostnader.
UNAIDS’ målsetting som blant annet kommer til uttrykk gjennom Fast Track-rapporten med undertittelen Ending the AIDS Epidemic by 2030, betyr at innen 2020 skal altså 90 prosent av alle som er smittet av viruset kjenne til sin status. 90 prosent av disse igjen skal være under behandling, og 90 prosent av alle som er på vellykket behandling i praksis skal være smittefrie.
Les også
schedule24.03.2025
→ Møter stengte dører og får ikke tilgang til behandling
Amerikanske og europeiske kutt i økonomisk bistand til global helse, har gjort at hundretusenvis av mennesker står uten livsnødvendig behandling for tuberkulose. Kuttene kan reversere flere tiårs arbeid med å bekjempe denne sykdommen.
schedule20.03.2025
→ Nytt styre valgt i HivNorge
På HivNorges årsmøte torsdag 20. mars 2025 ble det valgt et nytt styre som skal lede organisasjonen fremover. Styreleder Knut Roger Dybedahl ble gjenvalgt for to nye år.