Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine?

Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine, og om ikke, hvordan får vi det til? Det var spørsmålet professor Anthony Fauci stilte på et seminar søndag kveld. En vaksine er langt unna, og mest sannsynlig bare et nytt verktøy i kassa.

scheduleOppdatert: 05.02.2018

createForfatter: Arne Walderhaug (tekst og foto)

labelEmner:

Kan vi få slutt på hiv-pandemien uten en vaksine, og om ikke, hvordan får vi det til? Det var spørsmålet professor Anthony Fauci fra det nasjonale folkehelseinstituttet i USA stilte på et seminar søndag kveld. – Det er mulig å lage en forebyggende vaksine, mente han men ga ingen optimistiske håp om en snarlig forebyggende vaksine.  – Mest sannsynlig kan vi, om noen år, få til en vaksine som gir opp til femti til seksti prosent beskyttelse, og som sådan er det kanskje et nytt verktøy i kassa, fortsatte han.

De beste verktøyene i kampen mot videre spredning av hiv vi har i dag er, foruten det gode, gamle kondomet, PrEP og vellykket behandling av mennesker som lever med hiv – også kalt TAP (Treatment As Prevention). UNAIDS stiller seg helhjertet bak både PrEP og TAP og begge deler er sterkt fokusert på konferansen i Paris.

Det er fortsatt langt fram til at hiv-pandemien kan erklæres død. FN og UNAIDS har et mål om nitti prosent av alle hivsmittede skal kjenne sin status, nitti prosent skal være på behandling og for nitti prosent skal behandlingen være vellykket. Den såkalte 90-90-90-målsettingen skal nåes innen 2020. Men det er fortsatt et stykke unna.

Professor Wafna El-Sadr fra Columbia University i USA presiserte i sitt foredrag mandag formiddag at selv om 19,5 millioner mennesker er på behandling, dør fortsatt én million mennesker hvert år av hivrelaterte sykdommer og nesten 17 millioner mennesker over hele verden får ikke tilfredsstillende behandling. Dessuten er det er et tilfang av 1,8 millioner nysmittede hvert år.

Ifølge professor El-Sadr er det både strukturelle og psykologiske årsaker til at mange ikke greier å ta medisinene sine.

 

Og selv om behandling er tilgjengelig er det store utfordringer flere steder i verden. Mange mennesker som mottar behandling greier ikke å følge den opp. Dette er særskilt en utfordring i lav- og mellominntektsland. Dette er det, ifølge professor El-Sadr, både strukturelle og psykologiske årsaker til. Hun nevnte blant annet tidsbruk og problemer med å hente medisinen på grunn av arbeidssituasjonen og at det var for dyrt å reise til klinikkene som viktige årsaker til at man sluttet å ta medisinen. Av mer personlige årsaker var frykt for å treffe kjente på klinikken en viktig årsak til at mange ikke fulgte opp medisineringen, og mange trodde det ikke var nødvendig med medisin når man følte seg frisk.

Professor Sheena McCormack fra University College of London (UCL) i Storbritannia holdt mandag formiddag et foredrag med resultater fra Storbritannia som tyder på at PrEP gir hundre prosent beskyttelse og ga også en oversikt over hvor i verden PrEP er tilgjengelig. – PrEP blir snart tilgjengelig i Ukraina, fortalte hun, i tillegg til andre europeiske land som Frankrike, Norge, Portugal og Skottland. I mange andre land i Europa skjer det dessverre ingenting.

PrEP gir hundre prosent beskyttelse, sier professor Sheena McCormack fra University College of London.

Les også: PrEP gir hundre prosent beskyttelse

Professor Anthony Fauci deltok også på en pressekonferanse mandag ettermiddag hvor han kategorisk ga uttrykk for at hivpositive på vellykket behandling nå er smittefrie. Det som først ble kjent som den sveitsiske undersøkelsen i 2008 er nå noe alle vitenskapmenn og –kvinner som jobber innenfor hivfeltet stiller seg hundre prosent bak.

Les også

schedule13.05.2024

→ Per Miljeteig tildeles Kongens fortjenstmedalje  

Mandag 13. mai ble aktivist og tidligere styreleder i HivNorge, Per Miljeteig tildelt Kongens fortjenestmedalje. Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland var til stede på seremonien på Håndverkeren i Oslo for å overrekke medaljen.

schedule08.05.2024

→ HivNorge søker ny rådgiver

Vi søker nå etter en rådgiver i 100% stilling til å bli en del av laget. I dag er vi 7 personer som jobber både selvstendig og i team, vi har en flat struktur der alle ansatte rapporterer direkte til generalsekretær. Vi lover spennende utfordringer og muligheten til å gjøre en forskjell.