karneval

15.000 mennesker tok til gatene i Wien tirsdag kveld for å demonstrere for menneskerettigheter og kutt i bevilgningene. Marsjen kulminerte i en konsert med artisten Annie Lennox på Heldenplatz i det sentrale Wien.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Fra menneskerettighetsmarsjen i Wien tirsdag kveld.

På forhånd hadde arrangørene delt ut oransje t-skjorter og marsjen fortonte seg som et feststemt karneval i oransje. Før den kom så langt som til Heldenplatz hadde folk danset, ropt og marsjert seg gjennom Wiens gater for å støtte opp under AIDS2010-konferansen sitt slagord ”Rights here, Right now!” (Menneskerettigheter her og nå!) Vuvuzelaene – plasthornene – fra sørafrikanske fotballbaner har definitivt gjort sitt inntog i Europa!

Demonstrantene krevde at svake grupper må inkluderes i langt større grad i kampen mot hiv og aids enn det som nå er tilfelle. Et av de to store gjennomgangstemaene i demonstrasjonen var det som også seiler opp som det politiske hovedtemaet for hele konferansen, nemlig et rungende nei til kriminalisering.

Konferansen som helhet markert sin avsky mot kriminalisering. Deltagerne i demonstrasjonen i går kveld gjorde det samme. De markerte alle sin avskys mot kriminalisering av hivsmitte, mot kriminalisering av homoseksualitet, mot kriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester og mot kriminalisering av besittelse av stoff til eget bruk. – Avkriminalisering nå! ropte mengden som svar på spørsmål om hva som burde gjøres.

Bare avskaffelse av disse formene for kriminalisering kan gi et effektivt svar på hiv-epidemien. Det var holdningen til samtlige appellholderne etter marsjen, fra den sørafrikanske hivaktivisten Mark Heywood til lederen for Unaids Michel Sidibé.

Det andre hovedtemaet i marsjen og fra scenen etterpå, for den saks skyld, var kampen for økte bevilgninger. Mark Heywood hevdet at man trengte 20 milliarder dollar i løpet av tre måneder om epidemibekjempelsen skulle unngå ytterligere krise. Han fikk tilslutning til sitt krav i den grad at den østerrikske helseministeren Alois Stöger nærmest ble pepet av scenen på grunn av Østerrikes manglende bevilgninger til Det globale fondet for kampen mot aids, tuberkulose og malaria. Stöger hadde i likhet med flere andre østerrikske politikere og FN-ledere deltatt i marsjen.

Annie Lennox

I likhet med de fleste av appellantene bar også Annie Lennox en t-skjorte med påskriften ”hivpositiv” i solidaritet med mennesker som lever med hiv. Hun leverte en stemningsfull konsert og sveipet innom gamle Eurythmics-låter, Neil Young og Bob Marley. Konsertens sterkeste øyeblikk for denne journalisten kom likevel i det øyeblikket hun maktet å få 15.000 tilskuere med seg i en stille minnestund for alle livene sykdommen har tatt. Selv vuvuzelaene var tause.

Etter konserten hørte vi noen kritiske røster om Lennox valg av virkemidler. Flere opplevde filmene hun tok i bruk for å skape medfølelse og dermed også støtte til ofrene som over grensen til det sosialpornografiske.

flere nyheter

Les også

schedule28.02.2024

→ Hiv er ikke en forbrytelse 

I dag, 28. februar markerer vi at hiv ikke er en forbrytelse, på den globale HIV Is Not A Crime Awareness Day.

schedule26.02.2024

→ Er du ny i Norge og trenger hivmedisiner?

Alle som oppholder seg i Norge og lever med hiv, har rett til gratis hivbehandling. Denne får man hos leger på nærmeste sykehus med infeksjonsmedisinsk avdeling.