Kjendiser

Rundt 65 millioner mennesker har hittil blitt smittet av hivviruset verden over. Noen av dem er mindre anonyme enn andre.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Foruten Hollywoodproduktet og filmstjerna Rock Hudson – som døde i 1985 – og vokalisten i Queen, Freddie Mercury, som døde i 1991, er kanskje den amerikanske basketballstjerna Magic Johnson (bildet) den meste kjente. Han stod fram i 1991 mens han fortsatt var aktivt spiller, og jobber i dag aktivt med hiv- og aidsarbeid. Blant andre nålevende navn med hiv finner vi Holly Johnson i den britiske popgruppa Frankie Goes To Hollywood, den sørafrikanske høyesterettsadvokaten Edwin Cameron, den amerikanske stuperen Greg Louganis, den amerikanske forfatteren Larry Kramer og den britiske arbeiderpartipolitikeren og tidligere kulturminister Chris Smith. Den russiske danseren Rudolf Nurejev er en av de mest kjente på lista over celebriteter som er døde av aids. Han døde i 1993, men erkjente aldri offentlig sin egen hivstatus. I 1984 falt den franske filosofen Michel Foucault, som blant annet skrev «Historie de la sexualité», også som et offer for aids, 58 år gammel. Skuespilleren Amanda Blake er blant annet kjent som Ms Kitty i cowboy-serien Krutrøyk, som gikk med 112 episoder på NRK fra 1969. Hun døde i 1989, 60 år gammel. Videre kan nevnes skuespillerne Brad Davies og Denham Elliot, billedkunstneren og graffitiartisten Keith Haring, filmregissøren Derek Jarman, fotografene Robert Mapplethorpe og Herb Ritts. Internettleksikonet Wikipedia har en lang liste over kjendiser som er kjent som hivpositive, enten de har stått fram selv eller det har blitt kjent etter deres død. Langt de fleste på lista er ameri-kanere, og langt de fleste kommer fra underholdningsbransjen. Wikipedia har også en liste over pornostjerner som er positive, men svært få av dem er trolig særlig kjente her i landet. Kanskje med unntak av John Holmes.

Foruten Hollywoodproduktet og filmstjerna Rock Hudson – som døde i 1985 – og vokalisten i Queen, Freddie Mercury, som døde i 1991, er kanskje den amerikanske basketballstjerna Magic Johnson (bildet) den meste kjente. Han stod fram i 1991 mens han fortsatt var aktivt spiller, og jobber i dag aktivt med hiv- og aidsarbeid.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.