Kjønnslemlestelse

Sporadiske undersøkelser de siste ti årene knytter kjønnslemlestelse av kvinner til økning i antall hivtilfeller, melder Folkehelseinstituttet. Skader og rifter øker faren for smitte.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Kvinner fra land i Afrika sør for Sahara som blir kjønnslemlestet har en betydelig risiko for å bli smittet med hiv, ifølge forskere og aktivister. En FN-rapport fra 2006 melder at i land der kjønnslemlestelse er vanlig, som for eksempel Somalia, Sudan, Tanzania, and Djibouti, er 55-60 % av de hivsmittete kvinner.

Kjønnslemlestelse fører til stort tap av blod, og utstyret som blir brukt under inngrepet blir ofte brukt på flere kvinner, uten nødvendig rengjøring mellom inngrepene. Dette øker risikoen for å bli smittet med hiv under inngrepet. På grunn av skadene som påføres kjønnsorganet ved en kjønnslemlestelse vil samleie ofte fører til rifter og skader på kvinnen, noe som øker faren for smitteoverføring. Det samme gjelder når kvinnen skal føde, ifølge Folkehelsa.

Kjønnslemlestelse av kvinner er forbudt i de fleste land, men skikken praktiseres likevel i over halvparten av landene i Afrika og i deler av Midt-Østen og Asia, viser en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Totalt er mer enn 100 millioner kvinner kjønnslemlestet, og årlig regner man med at tre millioner jenter blir utsatt for inngrepet.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.